Notícies

14/07/2017

Unión de Mutuas exposa les seues actuacions en matèria de RSC

Unión de Mutuas ha presentat les principals accions que porta a terme la Mútua en matèria de Responsabilitat Social, en un acte organitzat per la Confederació Empresarial Valenciana, CEV, i la consultora Zertium Legal & Management, i en el qual també han participat la Generalitat Valenciana i AENOR.

En la jornada han intervingut la secretària autonòmica de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Zulima Pérez, el cap d’Operacions i Teconología d’AENOR, Federico Alonso, i el responsable de Gestió de Sistemes d’Unión de Mutuas, Sergio Buñuel. La cloenda de la jornada ha anat a càrrec del conseller de Transparència i Responsabilitat Social, Manuel Alcaraz, i el president de la CEV, Salvador Navarro.

Per part d’Unión de Mutuas, i com a exemple de cas pràctic, el responsable de Gestió de Sistemes de la Mútua, Sergio Buñuel, ha exposat el model de gestió de la responsabilitat social de l’entitat basat en la “recerca constant de la satisfacció dels grups d’interès”, així com “en el desenvolupament econòmic, social i mediambiental sostenible”, dins d’un marc de “confiança, transparència i diàleg amb les persones i de millora contínua en la gestió”.

En la seua exposició, Buñuel ha destacat que per a Unión de Mutuas parlar de RSC és parlar de gestió ètica i bon govern corporatiu ja que és “una ferramenta de futur” que les empreses poden utilitzar activament per construir i reforçar la confiança dels seus grups d’interès, “que actua com a element estratègic” i afavorix “la sostenibilitat de les organitzacions”.

En aquest sentit, Unión de Mutuas és una entitat responsable, compromesa amb la societat, en la qual la RS va més enllà de l’acció social, ja que s’integra, de forma transversal, en la gestió diària de l’organització.

Per açò, ha explicat Buñuel, la Mútua està certificada conforme a l’estàndard internacional IQNet SR10 i gestiona la RSC d’acord amb el model Europeu EFQM, garantint així la màxima seguretat en la cura de la salut dels treballadors protegits i autònoms adherits.

D’acord amb el seu compromís amb la responsabilitat social, la Mútua està, així mateix, certificada d’acord amb les diferents normes internacionals pel que fa a la gestió de la Qualitat, la I+D+i, la gestió mediambiental, la seguretat del pacient, la gestió d’empresa saludable, la gestió de riscos per a la prevenció de delictes i la seguretat de la informació.

Tot açò garanteix que, en assistència sanitària, la Mútua, preste servicis excel·lents i tractaments clínics d’avantguarda, com el sistema MedX per a la rehabilitació de l’esquena, al qual després s’han unit altres unitats mèdiques especialitzades com les Ones de Xoc, la Valoració funcional, l’Apnea del son, el Diagnòstic de la Imatge o la Unitat Cardiorespiratòria.

Així mateix, ha subratllat el responsable de Gestió de Sistemes, juntament amb els quiròfans convencionals, l’hospital de la mútua especialitzat en traumatologia laboral, ITUM, disposa d’“un quiròfan digital que per les seues capacitats multimèdia aporta nombrosos avantatges a pacients i professionals sanitaris”.

També, i en relació al reconeixement de la gestió de la qualitat, la mútua desenvolupa productes innovadors en què la confidencialitat, la comunicació i el diàleg són eixos essencials de la seua gestió.

En aquesta línia, la mútua té a disposició del seu col·lectiu protegit la mútua on line un portal per a la tramitació d’altes, baixes, accidents de treball o estudis de sinistralitat, entre altres coses. També disposa del Portal de pacients, per a la gestió de les prestacions sanitàries i econòmiques, així com una sèrie de productes tecnològics i innovadors de caràcter preventiu com Biotrak, amb tecnologia virtual per a la rehabilitació de l’espatla, Fisiomutua, per a la cura de l’esquena, o e-Sinacc, un sistema per investigar i prevenir els accidents de treball.

A més del desenvolupament de la RS en relació amb els agents externs i l’entorn social, Unión de Mutuas també gestiona la responsabilitat social en clau interna, amb l’equip humà de l’entitat.

Així, des de la primera edició del Codi Ètic, el 2001, és públic el compromís de la mútua amb la igualtat i amb la integració de les persones. Durant tots aquests anys ha desenvolupat tres plans d’igualtat, una guia d’ús no sexista del llenguatge així com un protocol d’actuació en supòsits d’assetjament i violència de gènere.

També, des de 2014 té implantat el Model d’Empresa saludable a través del qual la mútua desenvolupa plans de salut per a la plantilla però, també, per al seu col·lectiu associat, protegint així la salut i el benestar físic i psicològic dels treballadors i les treballadores.

La gestió de l’RS també inclou l’adhesió a una sèrie de compromisos internacionals. Com a tal, Unión de Mutuas està adherida als principis del Pacte Mundial, els Principis d’Empoderament de les Dones del Pacte Mundial i ONU Dones, a la Carta Europea de la Seguretat Vial, a la Declaració de Luxemburg, i al Xàrter de la Diversitat.

Així mateix, des de l’any 2006 la mútua elabora les memòries anuals de responsabilitat social corporativa, verificades per AENOR i ha obtingut el màxim distintiu A + per l’organisme Global Reporting Initiative (GRI).

Avantprojecte de la Llei de foment de l’RS

També, al llarg de la jornada, la secretària autonòmica de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Zulima Pérez, ha presentat l’avantprojecte de la Llei de foment de la Responsabilitat Social de la Comunitat Valenciana, del qual ha destacat l’objectiu de “fomentar entre totes les organitzacions, tant públiques com privades, una nova praxi a favor de la transparència, el respecte al medi ambient, la sostenibilitat, l’ètica laboral, la captació i retenció del talent”.

L’avantprojecte, segons ha exposat la secretària autonòmica Zulima Pérez, és fruit d’un estudi que ha contemplat tots els agents implicats, i com a tal és un “conjunt de mesures ampli, cridat a instaurar un model de desenvolupament equitatiu i territorialment equilibrat, i que facilitarà a les pimes l’accés als concursos de contractació pública”.

Pel que fa al futur segell distintiu d’Empresa Socialment Responsable, Zulima Perez ha destacat que les empreses interessades hauran de presentar memòries anuals per a la seua avaluació per part dels organismes econòmics del Consell.