
Unió de Mútues, como a mútua col·laboradora amb la Seguretat Social, ha iniciat una campanya de vacunació COVID-19 amb l’autorització de la Direcció General d’Ordenació de la Seguretat Social i amb les indicacions de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública de la Generalitat Valenciana.
Aquesta campanya es realitza seguint l’estratègia planificada pel Ministeri de Sanitat, que determina els grups de risc i estableix l’ordre dels col·lectius a vacunar.
Pots consultar la planificació a través d’aquest enllaç: https://www.vacunacovid.gob.es/
Per tant, el paper que exerceix Unió de Mútues al procés de vacunació és el següent:
• Les dosis i la marca es reben en funció de la disponibilitat que tingui la Conselleria de Sanitat de la Generalitat Valenciana a cada moment.
• Segons les dosis que es vagin rebent i seguint amb l’estratègia de vacunació del Ministeri de Sanitat, Unió de Mútues anirà citant i administrant les vacunes al seu col·lectiu protegit.
• La Conselleria de Sanitat de la Generalitat Valenciana, segons l’Estratègia de Vacunació contra la COVID-19 del Ministeri de Sanitat, ha prioritzat vacunar personal sanitari de diferents col·lectius que s’aniran incloent en la planificació segons indiquin.
Conforme la Conselleria de Sanitat de la Generalitat Valenciana vagi donant indicacions dels col·lectius a vacunar, els treballadors d’empreses associades i autònoms adherits a Unió de Mútues rebran un SMS amb un enllaç a través del que podran triar la data i l’hora de vacunació.
Unió de Mútues està vacunant als col·lectius que va indicant la Conselleria de Sanitat, seguint amb la seva planificació establerta als següents centres:
Castelló. Institut de Traumatologia d’Unió de Mútues
Av. del Lledó, 67, cantonada C/ Joan de Herrera, 26
Accedeix a la visita virtual del nostre centre
Paterna
València Parc Tecnològic, Ronda Isaac Peral, 21
Accedeix a la visita virtual del nostre centre
A través d’aquest enllaç pots obtenir el justificant vacunal, que inclou informació de les vacunes que has rebut.
És obligatori vacunar-se contra la COVID-19?
No. Com ocorre amb la resta de vacunacions a Espanya, la vacuna contra el nou coronavirus no és obligatòria.
Té efectes secundaris la vacuna del coronavirus?
Tots els medicaments, també les vacunes, poden comportar reaccions adverses lleus (com a febre o dolor en el lloc de la injecció, cefalea, miàlgies i menys freqüent però més greus, com anafilaxia).
Puc fer vida normal després de la vacuna?
Fins que una proporció important de la població estigui vacunada, és vital que totes les persones, tant les vacunades com les no vacunades, continuïn mantenint les mesures de prevenció:
> Usar màscara ffp2 en les nostres instal·lacions.
> Rentar-se les mans sovint.
> Mantenir la distància interpersonal.
> Limitar el nombre de persones amb què ens relacionem.
> Triar, sempre que es pugui, activitats a l’aire lliure o a espais ben ventilats.
> Romandre a casa si es tenen símptomes, s’està esperant el resultat d’una prova diagnòstica o s’ha tingut contacte amb alguna persona amb COVID-19.
Haig de vacunar-me si ja he passat la COVID-19?
Encara que s’ha observat que la major part de les persones infectades pel nou coronavirus desenvolupen una resposta immune protectora, es desconeix el temps que dura aquesta protecció i si serà més lleu la malaltia en cas de sofrir una nova infecció. Es recomana la vacunació. No obstant això, donat el nombre limitat de vacunes, s’ha de valorar segons el risc a què es trobin exposats.
Quines són les contraindicacions de la vacuna contra la COVID-19?
La vacuna està contraindicada en les persones amb història d’haver tingut reaccions al·lèrgiques greus (per exemple, anafilaxia) a algun component de la vacuna.
En persones amb al·lèrgies a medicaments amb uns altres components diferents no presents en la vacuna COVID-19, la vacuna ha d’administrar-se amb precaució. La vacunació no està contraindicada en persones amb al·lèrgies alimentàries, a animals, insectes, al·lergògens de l’ambient, làtex o altres al·lèrgies.
Puc vacunar-me si estic embarassada o vull quedar-me embarassada? I si tinc un bebè lactant?
Encara que no hi ha cap indicació de problemes de seguretat en la vacunació d’embarassades, no hi ha evidència suficient per a recomanar el seu ús durant l’embaràs. En termes generals, ha de posposar-se la vacunació d’embarassades fins al final de la gestació. Si l’embarassada té alt risc d’exposició o alt risc de complicacions, pot valorar-se la vacunació de manera individualitzada.
Tampoc hi ha dades sobre els possibles efectes de la vacuna durant la lactància (ni sobre la producció de llet ni sobre el lactant), per la qual cosa, en el cas de dones que alleten i que tenen alt risc d’exposició o alt risc de complicacions, pot valorar-se la vacunació de manera individualitzada.
Si en el moment de rebre la vacuna la dona pensa que pot estar embarassada, pot retardar-se la vacunació.
En el cas de dones que planegen quedar-se embarassades en el futur, les vacunes contra la COVID-19 actualment disponibles són vacunes d’ARNm que no contenen virus vius, per la qual cosa és molt probable que no ocasionin problemes en el fetus ni en l’embarassada. En qualsevol cas, si s’està planejant un embaràs, com a mesura de precaució, s’ha d’evitar l’embaràs almenys dos-tres mesos després de la segona dosi.
Puc vacunar-me si estic prenent Sintrom o altres anticoagulants orals?
Les persones en tractament crònic amb anticoagulants (com Sintrom i uns altres) que mantinguin controlat i estable l’indicador INR (Índex internacional normalitzat) poden rebre la vacunació intramuscular sense problema. En cas de dubte, ha de consultar amb el personal clínic responsable del seu tractament.
Quantes dosis són necessàries per a ser immune?
Com ocorre amb les altres vacunes autoritzades, la immunització (entesa com a protecció enfront de l’enfermetat) no està assegurada en el 100% de les persones vacunades.
No obstant això, les vacunes actualment autoritzades (Comirnaty, de Pfizer/BioNTech, l’elaborada per Moderna i AstraZeneca) produeixen una resposta immune protectora molt elevada en les persones vacunades amb dues dosis. Concretament, del 95% (després de l’administració de dues dosis amb una separació de 21 dies) en el cas de Comirnaty , de Pfizer/BioNTech, i del 94,1% (després de l’administració de dues dosis amb una separació de 28 dies) de la vacuna de Moderna i Vaccine AstraZeneca (aproximadament el 70% després de l’administració de dues dosis amb una separació de 4 a 12 setmanes).
Puc vacunar-me si soc una persona inmunodeprimida o en tractament inmunosupresor?
Les persones immunodeprimides (incloses les persones amb el VIH, independentment del recompte de CD4+) o en tractament inmunosupresor (inclosos els corticoides que poden utilitzar-se en el tractament de la COVID-19) poden tenir un risc augmentat de patir COVID-19 greu i, encara que no hi ha dades definitives sobre la seguretat i eficàcia de la vacuna en aquestes persones, han de rebre la vacuna llevat que estiga contraindicada. De moment, no es recomana la interrupció del tractament inmunosupresor.
Enllaços d’interès
- Què sabem de la vacuna COVID-19?
- Material divulgatiu COVID-19
- Vacunes i programa de vacunació. Ministeri de Sanitat
- Informació sobre vacunació COVID-19. Conselleria de Sanitat
- Preguntes freqüents. Conselleria de Sanitat
- Preguntes freqüents sobre la suspensió cautelar de la vacunació amb AstraZeneca. (Ministeri de Sanitat. Govern d’Espanya. 16/03/2021).
- Vacuna enfront de la COVID-19 de AstraZeneca: conclusions de l’avaluació del risc de tromboembolisme.
- Full informatiu vacunació Covid-19 amb AstraZeneca – Conselleria de Sanitat.