Notícies

01/03/2019

La Igualtat en l‘empresa, un repte constant

La Universitat de Valencia, representants empresarials i Unión de Mutuas impulsen la igualtat efectiva entre dones i hòmens en l’àmbit laboral. 

La Universitat de València, la Federación Empresarial del Metal i Unió de Mútues han celebrat avui a València una jornada sobre “La Igualtat en l’Empresa, un repte constant”, amb l’objectiu de donar suport i potenciar la igualtat de gènere en l’àmbit laboral, així com la implantació dels plans d’igualtat en el món empresarial.

L’acte ha comptat amb les professores de Dret del Treball i de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València, Gemma Fabregat i Empar Aguado, respectivament, la directora de RH de Femeval, Maite Camps, i l’experta en Igualtat d’Unió de Mútues, Mar Mateu.   A l’apertura han intervingut el secretari general de FEMEVAL, Alejandro Soliveres, i la directora territorial d’Unió de Mútues, M.ª Angeles Capilla. La clausura ha anat a càrrec de la primera tinent d’alcalde de l’Ajuntament de València, Sandra Gómez.

Els obstacles i estereotips socials i culturals que impedeixen la igualtat laboral entre homes i dones han estat les principals qüestions abordades per les expertes participants, les quals, a més a més, han recalcat l’actual bretxa de gènere en el mercat laboral, la segregació ocupacional, la concentració de l’ocupació femenina en determinades branques d’activitat i en llocs més precaris, així com l’existència d’un terra enganxós i un sostre de vidre que frena l’accés de les dones a llocs millor retribuïts i de major responsabilitat.

En la seva intervenció, la professora de Dret del Treball, Gemma Fabregat, ha contextualitzat jurídicament el principi d’igualtat, recollit en el marc constitucional i en l’Estatut dels Treballadors, i establert com a acció normativa el 2007 amb la Llei d’Igualtat Efectiva de dones i homes, la LOI.

Una llei “integral i transversal” que “obliga a les empreses a garantir la igualtat mitjançant la negociació col·lectiva, els plans d’igualtat i l’establiment de mesures d’acció positiva”.   Per tant, les empreses estan obligades a respectar i garantir la igualtat real, i els plans d’igualtat han de “negociar-se amb els representants dels treballadors”, i “aconseguir la igualtat, i eliminar la discriminació per raó de sexe”.

Per aconseguir la igualtat en les empreses, la titular de Dret del Treball ha advocat per aplicar solucions combinades, entre les quals ha citat “un major control de la negociació col·lectiva” i dels plans d’igualtat, un major control en el seguiment i “detecció dels incompliments normatius” i “sancions econòmiques més rellevants i sentències judicials més dures”.

Per la seva part, la professora de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València, Empar Aguado, ha assenyalat que la incorporació de les dones a l’ocupació no es dóna per igual a tots els sectors i nivells laborals. Una desigualtat que comporta conseqüències negatives, ja que “la segregació per sexe apuntala una bretxa salarial de gènere” en la renda present i en la renda de jubilació. Això significa “un major risc de pobresa present i futura”.

L’experta en Igualtat d’Unió de Mútues, Mar Mateu, ha fet referència a l’experiència de la mútua, de més de deu anys, en l’elaboració i implantació de plans d’Igualtat, ja que el primer pla d’igualtat de l’entitat data de 2009. Mateu ha assenyalat que les mesures dels plans d’igualtat han de “facilitar la conciliació des de la corresponsabilitat” i ha qualificat d’absolut error elaborar mesures dirigides majoritàriament a les treballadores, ja que així és com es mantenen els rols i els estereotips que marquen la divisió sexual del treball.

Durant la clausura, la primera tinent d’alcalde de l’Ajuntament de València, Sandra Gómez, ha apel·lat a la col·laboració necessària entre les empreses i l’Administració per avançar en la igualtat d’oportunitats entre homes i dones, i ha destacat la labor que des de l’Ajuntament de València està fent l’Agència de Desenvolupament Local a favor de “visibilitzar a les dones” procedents de col·lectius “més vulnerables” i dones aturades majors de 50 anys, ajudant-les a reincorporar-se al mercat laboral, “impulsant-les en lideratge, combatent la bretxa salarial, el terra enganxós i el sostre de vidre”.

Sandra Gómez ha assegurat que l’Ajuntament seguirà “posant els recursos personals i econòmics per fer polítiques en positiu que situïn les dones a l’altura dels companys en el treball i en la vida. Seguirem treballant perquè els límits dels nostres èxits depenguin exclusivament de nosaltres mateixes”, ha conclòs.