Protegeix la teva pell, cuida els teus ulls

La nostra pell no està feta per a portar una mascareta, i menys a la primavera per ser l’estació de l’any on les patologies de la pell, com a acne o dermatitis, brollen o empitjoren. A això cal afegir que, en respirar amb la mascareta posada es crea un excés d’humitat i, junt amb la saliva retinguda, la suor i la fricció, apareixen nous problemes com a irritacions, rascades i, fins i tot, infeccions als punts de la cara, nas, galtes i orelles on la mascareta toca la nostra pell.

A més de les afeccions en la pell, l’aire expirat, humit i calent, que eix per la part superior de la mascareta arriba a la superfície ocular, modifica la seva ph i produeix sequedat ocular, picors, cremor, sensació de tenir sorra a l’ull i, fins i tot, aparició de mussols. Per prevenir i mitigar aquests possibles trastorns i alteracions als ulls i la pell, hem elaborat dues infografies amb consells i recomanacions.

Protecció per a la teva pell

No cal usar la mateixa mascareta més de quatre hores seguides i, en cas que estigui bruta o humida, hi ha que rebutjar-la i renovar-la per una nova. Convé rentar-se la cara amb sabons apropiats abans i després de col·locar-se la mascareta, hidratar-se també la pell abans i després en els punts de pressió o frec, a més d’evitar l’ús de maquillatge i de cremes oclusives.

És recomanable emprar vaselina a les zones on es du la mascareta, pòmuls, pont del nas i orelles, per impedir o, en el seu cas, alleujar, possibles rascades. És necessari acudir al metge especialista en cas de problemes forts, irritacions, pruïja o èczemes. Cal anar amb compte amb l’ús de les cremes corticoides i usar-les sota prescripció mèdica.

Salut per als teus ulls

Per prevenir problemes oculars, el principal és ajustar la mascareta al màxim, que impedeixi fugides d’aire espirat i eviti la sequedat als ulls. Convé parpellejar sovint per a humidificar-los i usar solucions com llàgrimes artificials, especialment, quan sapiguem que farem un ús prolongat de la mascareta, com pot ser durant l’horari laboral.

És convenient realitzar una adequada higiene de les parpelles amb els ulls tancats i sabó de ph neutre, amb una gasa i aclarir amb aigua almenys una o dues vegades al dia. Si es treballa amb pantalles, cal realitzar pauses regularment tancant els ulls per un breu període de temps que faciliti la hidratació natural.