Notícies

27/05/2020

Els fumadors són més sensibles i vulnerables al SARS-CoV-2

Dins de la seua acció preventiva, Unión de Mutuas posa en valor els beneficis de deixar de fumar i reduir l’efecte de la pandèmia.

En el Dia Mundial sense Tabac, que se celebra el pròxim 31 de maig, Unión de Mutuas ha assenyalat els efectes perjudicials que produeix la nicotina i el fum del tabac en les vies respiratòries, així com les conseqüències directes del tabaquisme en les persones fumadores, les quals, en cas de patir la COVID-19, tenen una pitjor evolució i un elevat risc de desenvolupar els símptomes més greus i letals d’aquesta enfermetat.

El metge especialista en Conductes Addictives d’Unión de Mutuas, Jorge Guerola, ha advertit que els fumadors són més sensibles i vulnerables al SARS-CoV-2, i presenten un major risc d’infecció greu per aquest virus i una major mortalitat. “La COVID-19 és una enfermetat infecciosa que ataca principalment els pulmons i el tabaquisme deteriora la funció pulmonar i perjudica el sistema immunitari, la qual cosa dificulta que el cos lluite contra aquesta enfermetat i unes altres”.

Al tindre una capacitat pulmonar més reduïda, els pacients fumadors, quan s’infecten, desenvolupen problemes de salut més greus i el risc d’insuficiència respiratòria amb la pneumònia augmenta per COVID “multiplicant-se les probabilitats d’ingrés en UCI i de necessitar ventilació mecànica”.

A més, el metge especialista ha insistit que el consum de tabac és també un factor de risc important d’enfermetats no transmissibles, com les malalties cardiovasculars, el càncer i la diabetis, i les persones que les pateixen tenen, també, un major risc de desenvolupar símptomes greus en cas de veure’s afectades per la COVID-19.

Deixar de fumar durant la pandèmia

Dins de la labor preventiva d’Unión de Mutuas i el seu compromís amb la reducció de la pandèmia, el Dr. Guerola ha posat en valor els beneficis de deixar de fumar, constatables mitjançant el Programa de Deshabituació Tabàquica d’Unión de Mutuas “Encara fumes?” amb més de 20 anys d’experiència que integra els tractaments psicoteràpics i farmacològics més eficaços i actuals adaptats a cada fumador.

Entre els beneficis, Guerola ha destacat que des del primer dia que es deixa de fumar es redueixen la tensió arterial i la freqüència cardíaca elevades. El nivell de monòxid de carboni, que en un fumador mitjà enverina el torrent sanguini amb valors superiors al 2,4% i que és responsable dels problemes vasculars, es redueix a nivells inferiors a 0,4–0,6% després de la primera setmana sense fumar. Entre el quart i setè dia milloren els sentits de l’olfacte i el gust. A partir de les dues setmanes, milloren la circulació i la funció pulmonar. I a partir del primer mes i fins als nou mesos següents es redueixen la tos i la dispnea.

A més, “la majoria dels nostres pacients, el 73%, superen el segon mes sense fumar i reconeixen que els ha suposat menys esforç del que pensaven”, ha conclòs l’especialista.