Notícies

17/11/2016

Experts aborden a València la gestió del dolor musculoesquelètic

“El dolor de l’aparell musculoesquelètic és el primer motiu de consulta d’atenció primària i s’està convertint en un problema de salut pública amb una repercussió econòmica i social significativa”, ha manifestat el Dr. Eduardo Sánchez Alepuz, cap del Servici de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia d’Unión de Mutuas i coordinador de la jornada Gestió pràctica del dolor musculoesquelètic, celebrada a València.

Organitzada per la Societat Espanyola de Traumatologia Laboral, SETLA, la jornada ha reunit més d’un centenar de metges especialistes, així com experts traumatòlegs de l’Hospital Clínic Universitari de València, l’Hospital Dr. Peset i l’Hospital Politècnic La Fe de València.

Durant la seua intervenció, el Dr. Sánchez Alepuz ha manifestat que el dolor musculoesquelètic crònic afecta un percentatge alt de la població, “més d’un 30 % en el cas del mal d’esquena en adults, un 20 % pel que fa al mal de coll i espatlles i un 15 %, aproximadament, en el cas de mal de genoll i dolor crònic”.

Ha detallat que, precisament, en atenció primària és on els pacients consulten més els seus problemes de dolor musculoesquelètic, cosa que representa una càrrega pesada tant per a les persones que els pateixen com per als sistemes de salut i assistència social.

Per això, segons ha manifestat, és fonamental per a la millora del tractament del dolor musculoesquelètic “establir una interrelació i comunicació entre els diversos nivells assistencials, en què els metges de família tinguen eines de suport i programes de salut per a un abordatge multidisciplinari de les patologies de l’aparell locomotor”.

Per al cap del Servici de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia d’Unión de Mutuas, el Dr. Sánchez Alepuz, cal tindre protocols d’actuació específics que, a més d’objectivar i quantificar el dolor i el seu impacte en la qualitat de vida del pacient, permeten “tindre una estratègia de tractament, tant farmacològica com rehabilitadora i psicològica que siga eficaç davant cada tipus de dolor”.

Espatlla dolorosa

El coordinador de la jornada també s’ha referit a l’espatlla dolorosa, una malaltia que experimenta entre el 40 i el 50 % de la població alguna vegada en la vida, una patologia que, a més, té més prevalença en les dones. Es tracta de la patologia més freqüent en la consulta de rehabilitació i que ocupat el segon lloc en les consultes de Traumatologia, només superada per les lumbàlgies.

Sánchez Alepuz ha destacat que el nombre de persones amb espatlla dolorosa augmenta amb l’edat i també amb algunes professions com la construcció, l’aixecament de càrregues, la fusteria o activitats esportives com el tennis, la natació, el pàdel o l’handbol.

En aquest sentit, ha manifestat la importància de donar “una resposta integral” a aquest tipus de lesions, ja que és fonamental “tindre el diagnòstic adequat al més aviat possible i iniciar la gestió correcta i immediata, que permeta al pacient tornar a la seua activitat en les mateixes condicions anteriors a la lesió”.

Sánchez Alepuz ha enumerat els beneficis que aporta l’artroscòpia, una de les tècniques més avançades, que permet detectar patologies i lesions que en la cirurgia convencional passen desapercebudes, “ens permet diagnosticar més causes que originen el dolor d’espatlla, i per tant, podem tractar-lo”. A més, la cirurgia artroscòpica de l’espatlla permet tractar les lesions de l’espatlla amb un èxit en el 90 % dels casos.

També en la jornada, diversos ponents han exposat les últimes evidències científiques i la seua aplicació en la pràctica clínica. En aquest sentit, el president de SETLA, Luís Garcia-Lomas, ha abordat la síndrome d’atrapament de nervis perifèrics i el cap del Servici de COT de l’Hospital Dr. Peset de València, José Luis Rodrigo, ha analitzat la selecció dels antiinflamatoris no esteroides més adequats, segons el perfil del pacient i el perfil del medicament.

Per la seua banda, la Dra. Ángeles Canós, cap de la Unitat de Tractament del Dolor de l’Hospital La Fe de València, ha exposat la síndrome de dolor regional complex, el Dr. Felipe Garibo, la síndrome de dolor crònic postcirurgia de columna, i el cap del Servici COT d’Unión de Mutuas, Eduardo Sánchez Alepuz, ha analitzat la gestió de l’espatlla dolorosa, des del metge assistencial fins al cirurgià de l’espatlla.