Notícies

17/06/2022

Jornades de sensibilització d’alta immersió realista per reduir l’accidentalitat laboral via

Els directius d’empreses de València i Castelló participen en dues jornades tècniques amb simuladors de conducció immersiva de cotxe, moto i bolcat de vehicle.

Del gener al març del 2022, s’han produït a Espanya 130.303 accidents de treball en jornada laboral enfront dels 12.814 ocorreguts en el mateix període del 2021, fet que suposa un increment del 15,5 %, segons l’avenç de l’Estadística d’accidents de Treball facilitada pel Ministeri de Treball i Economia Social.

Del total dels 130.303 accidents, 5.052 han estat accidents de trànsit; 926 sinistres més que en el mateix període de l’any anterior, cosa que representa un increment del 22,4 %.   A aquestes xifres cal sumar-hi els accidents in itinere que de gener a març de 2022 van pujar a 17.191, dels quals 34 han estat mortals enfront dels 25 ocorreguts en el mateix període de 2021, fet que suposa una pujada del 36 %.

La realitat d’alta immersió com a eina de sensibilització per reduir l’accidentalitat laboral vial

 Davant d’aquestes xifres i amb l’objectiu de prevenir i contribuir a reduir els accidents de trànsit laborals, Unión de Mutuas en col·laboració amb la Fundació FUNDTRAFIC, ha realitzat ahir a Castelló i avui a València una Jornada preventiva amb simuladors de conducció d’alta immersió per sensibilitzar les empreses sobre la importància d’integrar la seguretat viària dins la cultura de les organitzacions.

La jornada ha estat adreçada a empresaris i directius, i ha comptat amb el president de FUNDTRAFIC, Francisco Canes, que en la seua ponència de conscienciació sobre la importància de la seguretat viària i la prevenció ha destacat: «En seguretat viària laboral cal posar l’accent a la prevenció. Cal visibilitzar les conseqüències dels accidents considerant els problemes físics, socials, sanitaris i pèrdua de benestar que comporten; els quals no només afecten les víctimes sinó també els seus familiars, empreses i companys de feina.»

Un cop finalitzada la part teòrica, els empresaris i directius participants s’han traslladat als simuladors de cotxe, moto i vehicle bolcat, que Unión de Mutuas ha posat a la seua disposició a les instal·lacions de la mútua.

A través de la realitat d’alta immersió als simuladors de cotxes, els assistents han viscut en primera persona tota mena de situacions que es poden trobar en el trànsit rodat, sense exposició a cap perill.  Els simuladors permeten recrear les conseqüències de les distraccions al volant, l’efecte del consum d’alcohol i drogues al volant, la climatologia adversa, o els errors i les avaries mecàniques.

Amb el simulador de bolcat han pogut comprovar l’eficàcia de la col·locació correcta del cinturó de seguretat i la correcta evacuació del vehicle bolcat. El simulador de moto permet reforçar la conducció defensiva, mitjançant diferents situacions d’imprevisibilitat, visibilitat, adherència, tipus de via i diferents tipus de motocicletes.

 També, els participants han realitzat un circuit de sensibilització sobre diversitat funcional, on han provat l’experiència de portar una cadira de rodes. D’una banda, han pogut empatitzar amb el col·lectiu de persones amb mobilitat reduïda i, de l’altra, visualitzar una de les possibles conseqüències d’un accident de trànsit.

Les jornades celebrades a València i Castelló es duran a terme pròximament a Madrid i Barcelona. «Amb aquestes jornades volem proporcionar conductes segures al volant i per això incorporem tecnologia avançada de simulació i la realitat d’alta immersió com a eines de sensibilització. Gràcies a les diferents experiències a la carretera i el seu efecte de realitat, s’aconsegueix un canvi en la percepció del risc dels conductors que perdura en el temps com a mesura preventiva», ha manifestat el responsable de prevenció amb càrrec a quotes d’Unión de Mutuas, Emilio Gómez.

 

FUNDTRAFIC, Fundació de Suport a Víctimes d’accidents, és una associació estatal fruit d’una evolució, després de deu anys de trajectòria, de l’Associació DIA de víctimes d’accidents.  Té com a objectius principals: proporcionar a les víctimes d’accidents una atenció integral –social, psicològica, legal, laboral– gratuïta; defensar activament els drets de les víctimes; i elaborar programes de caràcter social en col·laboració amb empreses i organismes públics enfocats a la prevenció i reducció de la sinistralitat viària.

Unión de Mutuas, és una mútua col·laboradora amb la Seguretat Social, d’àmbit nacional, que té associades 36.100 empreses i protegeix 400.000 treballadors i treballadores. Gestiona les prestacions econòmiques i l’assistència sanitària que té encomanades per millorar la salut laboral a les empreses mutualistes i contribuir a la sostenibilitat del sistema.  També promou la prevenció de riscos laborals la qual cosa contribueix a la reducció de la sinistralitat i gestiona de manera integral l’absentisme laboral. Compta amb una àmplia estructura sanitària molt avançada que dona resposta a qualsevol patologia relacionada amb l’accident i la malaltia professional.