Notícies

11/03/2021

La cura del benestar emocional durant la pandèmia

Unión de Mutuas publica un vídeo amb consells i recomanacions per a afrontar les reaccions psicològiques generades front a la COVID-19

La situació excepcional que estem vivint des de que, just ara fa un any, va començar la crisi sanitària pel coronavirus, ha modificat radicalment la nostra rutina quotidiana i ens ha precipitat a canvis molt ràpids que afecten, pràcticament, totes les facetes de la nostra vida.

Ens trobem en un context caracteritzat per una total alteració de la rutina social, laboral i familiar, on s’ha imposat, entre altres situacions, el teletreball, l’absència de contacte físic amb amics i familiars, el temor al contagi, la preocupació per no poder cuidar a les persones pròximes més vulnerables, així com l’angoixa econòmica, els duels mal resolts o la incertesa de no saber quan acabarà aquesta situació.

Desafiaments i reptes que ens desestabilitzen, ens exigeixen un sobreesforç i ens provoquen reaccions psicològiques i estats emocionals de tristesa, cansanci, irritabilitat, insomni, canvis d’humor o sentir-nos desbordats. És el que l’OMS ha encunyat com a fatiga pandèmica”, destaca la psicòloga clínica d’Unión de Mutuas, Carmen Navarro.

Per superar i afrontar aquest impacte psicològic que ens està deixant la COVID-19, Unión de Mutuas, com a entitat compromesa amb la salut dels treballadors i la gestió dels riscos psicosocials, ha editat un vídeo on es mostren les pautes per a aconseguir un funcionament adaptatiu, que procure a les persones una estabilitat emocional, a través d’una actitud positiva, responsable, solidària, i que cuide de nosaltres mateixos i dels que ens envolten.

L’especialista clínica de la Mútua assenyala que les estratègies d’afrontament són fonamentals per al nostre benestar i salut emocional. “L’ansietat, la por, són emocions esperables en situacions tan extraordinàries com la que estem vivint, que malgrat generar malestar, ens ajuden a avaluar la situació i a posar en marxa accions que ens retornen a un funcionament normal, que ens ajuden a reaccionar adequadament.

En aquest sentit, en el vídeo s’expliquen les recomanacions i claus per a sentir-nos millor i suportar millor aquesta situació de crisi de la COVID-19. Entre elles, figuren l’acceptació de la paradoxa de la vida i de la pròpia responsabilitat per a aportar solucions, la comunicació i expressió de les emocions, la formulació de propòsits diaris, l’autocura amb rutines saludables de menjar, somni o exercici i la dedicació de temps a la família i a les persones que ens envolten.

Per a la psicòloga clínica Carmen Navarro, cada dia tenim l’oportunitat de triar l’actitud amb què ens volem enfrontar a l’actual situació. “Si actuem amb responsabilitat, amb consciència social, cuidem de nosaltres i de qui ens envolta i unim els esforços de tots, podrem guanyar la batalla a la pandèmia”.