Notícies

28/03/2017

Les competències emocionals milloren la salut laboral de les persones i les empreses

Unión de Mutuas, juntament amb l’Associació d’Empreses de Consultoria Avançada, AECTA, ha organitzat la jornada “Benestar emocional, nous reptes per a les empreses”, amb l’objectiu de promoure les habilitats emocionals i prevenir riscos psicosocials. Els trastorns psicològics són la segona causa de pèrdua de dies laborals a Espanya.

En l’acte, celebrat a la Confederació Empresarial Valenciana, CEV, han participat els psicòlegs d’Unión de Mutuas, Juan Luis Blasco i Claudia Badenes, els quals han abordat la importància i la repercussió positiva que té el desenvolupament de la intel·ligència emocional en l’àmbit laboral, així com els beneficis que aporten les competències emocionals per a la salut de les persones i les organitzacions.

Els psicòlegs de la mútua han destacat que les emocions són part de la nostra vida diària, dicten com resolem els problemes, com ens relacionem i com construïm la nostra realitat, de manera que aprendre a gestionar-les és essencial per a fer front a les demandes personals, socials i laborals a què tots estem sotmesos.

Segons han explicat, la intel·ligència emocional és l’habilitat que tenim les persones per a percebre, comprendre i gestionar les emocions, la qual cosa ens permet, en l’entorn laboral, poder resoldre adequadament els problemes i les situacions a què ens enfrontem amb companys, clients i amb nosaltres mateixos.

Saber manejar adequadament les emocions pot determinar l’èxit en el treball, però també les emocions poden dificultar la comunicació, generar conflicte i deteriorar les relacions interpersonals i afectar per tant l’acompliment de la feina i el nivell de productivitat de l’empresa.

Per tant, segons ha detallat l’especialista en psicologia clínica de la mútua, Juan Luis Blasco, a través de la intel·ligència emocional es pot optimitzar l’acompliment personal, millorar la comunicació i el clima laboral, augmentar la motivació, la satisfacció personal, les actituds positives i millorar la integració d’equips de treball.

En aquesta línia ha recalcat la importància de promoure el desenvolupament de les habilitats emocionals per aconseguir un entorn laboral més segur, més saludable i, per tant, amb més benestar de les persones, i per tant, de la plantilla.

D’entre els beneficis que aporta la intel·ligència emocional, tant per a la salut psicològica com física dels treballadors, Blasco ha destacat més capacitat d’autocontrol, més equilibri emocional, més capacitat reflexiva, relacions interpersonals més harmonioses, més empatia, una escolta activa i l’augment a nivells generals de la motivació i la satisfacció, la qual cosa repercuteix directament en més rendiment laboral i menys estrés.

També el psicòleg clínic, Juan Luis Blasco, ha fet referència al fet que el consum de psicofàrmacs tranquil·litzants està considerat, segons les diverses agències de salut, una autèntica epidèmia, ja que Espanya és el segon país del món on més tranquil·litzants es consumeixen, aproximadament el doble en dones que en homes.

Segons ha destacat Blasco, és, per tant, un veritable problema de salut pública, i ha subratllat que els trastorns psicològics són la segona causa de pèrdua de dies laborals i que, el 2010, els costos econòmics de l’ansietat, la depressió i les somatitzacions a Espanya van arribar als 23.000 milions d’euros, el 2,2 % del PIB.