Notícies

15/05/2020

Mesures preventives per a les persones hipertenses durant la pandèmia per COVID-19

Les persones amb hipertensió arterial i enfermetats cardiovasculars constitueixen un grup vulnerable i de major risc per a desenvolupar els símptomes greus per COVID-19. Unión de Mutuas assenyala les principals mesures preventives per als hipertensos durant la pandèmia.

Amb motiu del Dia Mundial de la Hipertensió, el pròxim 17 de maig, el doctor d’Unión de Mutuas i coordinador del Grup de Treball d’Hipertensió Arterial i Enfermetat Cardiovascular de Semergen, Vicente Pallarés, ha assenyalat que els pacients amb tensió alta, diabetis i enfermetat cardiovascular tenen les mateixes probabilitats de desenvolupar la infecció per COVID-19 que la resta de la població, però que en cas d’infectar-se són majors les possibilitats de presentar complicacions o de faltar, ja que són pacients d’alt risc.

El doctor Pallarés ha recordat que la hipertensió és un dels principals factors que contribueixen a causar accidents cerebrovasculars, que en conjunt representen la causa més important de mort prematura i discapacitat. S’estima que la hipertensió provoca cada any gairebé 9,4 milions de morts per enfermetats del cor, una difícil situació que s’aguditza amb la infecció pel SARS-CoV-2.

Per això, en el Dia Mundial de la hipertensió i en l’actual context de pandèmia, el doctor Pallarés ha fet una crida perquè els pacients amb enfermetats cardiovasculars, més de 15 milions a Espanya, intensifiquen els seus esforços per previndre i controlar la tensió arterial fent un especial recalcament en l’autocura amb un estil de vida saludable i en no abandonar la medicació prescrita pel metge habitual.

Pel que fa a l’estil de vida, Pallarés ha esmentat la importància de seguir amb una dieta amb poca sal, baixa en greixos, rica en vegetals, grans integrals, fruites, lactis, llegums i productes frescs i de temporada i evitar els aliments precuinats. A més, cal continuar controlant el pes, i prendre més verdures i amanides. Així mateix, cal continuar amb l’exercici físic, ballar o caminar per casa o pel carrer, sempre d’acord amb la fase del confinament en què es trobe cada persona.

També el doctor d’Unión de Mutuas s’ha referit a la importància de que les persones comprenguen la gravetat de la hipertensió, ja que és l’enemic silenciós que va afectant el cor, la vista, el cervell o els ronyons. “S’ha de conèixer el nivell de la tensió per a poder controlar-la. Un hipertens ho és per a tota la vida, no hi ha marxa enrere, per la qual cosa cal intentar no arribar a la barrera de 140/90 mmg, perquè quan es produeix un infart l’única cosa que podem fer és tractar, ja no es pot previndre”.

D’acord amb la Societat Espanyola d’Hipertensió (SEH.LELHA), a Espanya existeixen més de 15 milions de persones amb hipertensió arterial (HTA). D’aquesta quantitat, 10 milions no estan adequadament controlats i 4,5 milions estan sense diagnosticar. Per tant, en el moment actual és un veritable problema de salut pública.