Notícies

17/10/2017

Prevenció de riscos en la mobilització de pacients

Unión de Mutuas forma el seu personal d’infermeria en la mobilització de pacients hospitalaris segons el mètode MAPO, d’acord amb la norma internacional

Dins del model d’Empresa Saludable, Unión de Mutuas ha posat en marxa el projecte Prevenció de trastorns musculoesquelètics, TME, destinat a millorar el coneixement dels riscos laborals i promoure la salut mitjançant l’adopció de bones pràctiques posturals en el lloc de treball entre els treballadors de la mútua i els treballadors associats i autònoms adherits.

El projecte comprén una sèrie d’accions que es prolongaran fins el 2018 i entre les quals destaquen programes de formació, campanyes de sensibilització, així com l’aplicació de protocols mèdics de prevenció específics per al personal sanitari.

En aquest marc s’inscriu la jornada teoricopràctica desenvolupada a l’hospital de Traumatologia d’Unión de Mutuas, ITUM, en què el personal de quiròfan i hospitalització ha rebut formació sobre ergonomia aplicada a la mobilització de pacients seguint els criteris del mètode MAPO.

La metodologia MAPO, Moviment i Assistència dels Pacients Hospitalitzats, és l’únic mètode que considera tots els factors de risc inclosos en la norma ISO 12296, que fa una avaluació integral i exhaustiva del risc de patir trastorns musculoesquelètics en la mobilització de pacients en el sector sanitari.

Conchín Monzonís, tècnica del Servei de Prevenció d’Unión de Mutuas, ha destacat que és un mètode que té com a objectiu principal “millorar les condicions de treball de les persones que han de tenir cura d’altres persones” i reduir així el risc de sobrecàrrega biomecànica i les malalties i lesions conseqüents. A més, amb aquest mètode, a Unión de Mutuas “incrementem la qualitat assistencial, la seguretat i la dignitat en el tracte als nostres pacients”, ha afegit Monzonís.

La jornada de formació s’ha impartit in situ, tant al quiròfan com a l’àrea d’hospitalització, i s’hi han abordat, entre altres qüestions, els aixecaments innecessaris, l’adopció de postures forçades i la mobilització de pacients en espais limitats, i s’hi ha recalcat a més l’ús dels equips d’ajuda i les ajudes menors disponibles al centre hospitalari per treure’n el màxim partit i minimitzar les mobilitzacions manuals.

El personal sanitari, format per auxiliars d’infermeria, infermers, fisioterapeutes i metges especialistes del treball, també ha fet mobilitzacions amb l’ajuda de llençols i taules de transferència, mobilitzacions al llit i mobilitzacions a la taula quirúrgica.

Els trastorns musculoesquelètics en el sector sanitari constitueixen un dels principals problemes de salut entre el personal que mobilitza pacients amb dificultats motores, i les lesions dorsolumbars són les més freqüents.

Els TME són el problema de salut laboral més comú a Europa. A la UE, el 24 % dels treballadors pateix mal d’esquena i el 22 % pateix dolors musculars. Aquestes xifres s’eleven a Espanya, on un 33 % dels treballadors pateix dolors dorsolumbars.

La metodologia ergonòmica MAPO planteja una anàlisi integrada de tots els factors de risc associats a la mobilització de pacients, facilitant la valoració precisa i global de les condicions i permetent mesures preventives ajustades a la situació real de treball.