Notícies

05/05/2023

Unión de Mutuas participa en una jornada sobre la PRL en la indústria de l’automòbil, auxiliar i afins organitzada per FEMEVAL

Javier Murcia, tècnic de Prevenció de Riscos Laborals d’Unión de Mutuas, ha exposat una anàlisi de la sinistralitat laboral en el sector i ha destacat els aspectes clau per a la seua prevenció.

La revista ‘Formació de Seguretat Laboral’ i FEMEVAL han organitzat una jornada presencial en la seu de la federació, titulada “Casos d’èxit i bones pràctiques en PRL en la indústria de l’automòbil, auxiliar i afins”, centrada en un sector l’activitat comercial del qual va acumular en 2022 un saldo positiu en la balança comercial de 16.457 milions d’euros, i es va mantindre com el major aportador positiu de l’activitat comercial nacional, la qual cosa li converteix en segon sector industrial a Espanya, representant el 10% del PIB nacional.

A això s’uneix al gran nombre d’ocupacions que genera (el 9% de la població activa), als quals se sumen les persones treballadores d’indústries afins i auxiliars, professionals que presenten un conjunt de riscos laborals que repercuteixen en la seua seguretat i salut, els quals mereixen ser analitzats en profunditat i al detall.

Javier Murcia ha exposat les dades de sinistralitat en el sector de la indústria de l’automòbil i de la indústria metalmecánica auxiliar. Entre els accidents en jornada de treball destaquen els trastorns múscul-esquelètics (TME), els xocs o colps contra objectes en moviment i els contactes amb agent material tallant o punxant en general i, en el cas d’accidents greus o mortals, als xocs o colps, se sumen les caigudes i els atrapaments. Referent a accidents in itínere, els sectors analitzats presenten una incidència d’accidents laborals de trànsit superiors a la mitjana nacional.

A continuació ha detallat els aspectes clau de prevenció per a evitar accidents i millorar la seguretat i salut dels treballadors i treballadores, subratllant la importància de previndre els TME, així com els accidents greus i mortals (especialment els relacionats amb maquinària, labors de manteniment, logística i caigudes en altura) i fomentar la seguretat viària a través de la formació i sensibilització del factor humà.

Múrcia assegura que “la clau de la prevenció està a conéixer i avaluar correctament els riscos i així poder actuar específicament”, mitjançant mesures tècniques o organitzatives, formació i sensibilització de les persones treballadores a través de la implantació efectiva de procediments de treball segurs i el control de la realització dels treballs, com a elements rellevants.

A més de la labor de sensibilització necessària entre els col·lectius d’una empresa, hui dia és important «valorar la importància de la digitalització i l’ús creixent de tecnologies com els exoesquelets o els cobots que, si bé poden ajudar a reduir els riscos de tipus ergonòmic i/o mecànic, precisen d’una implantació gradual, segons processos de gestió del canvi integrats i participatius per a així evitar impactes negatius en la percepció pels treballadors». Durant l’exposició, es van esmentar diferents accions i eines generades per Unión de Mutuas dins del pla general d’activitats preventives, i que resulten útils per a algunes de les temàtiques de risc tractades.

El programa ha comptat també amb ponències sobre la millora contínua en prevenció de riscos laborals, les precaucions a prendre en intervencions operatives en sinistres ocorreguts en vehicles elèctrics, la rellevància de la formació teoricopràctica en formació en PRL, la sinistralitat en el sector, la protecció auditiva enfront del soroll o l’ús de diferents EPIS i solucions de protecció per a previndre riscos en el treball.

L’obertura de la jornada ha sigut a càrrec d’Elvira Ródenas Sancho, directora general de Treball, Benestar i Seguretat Laboral i directora de l’Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball (INVASSAT), Alejandro Soliveres Montañés, secretari general de FEMEVAL i del director de la revista Formació de Seguretat Laboral, Antonio Borredà.