Notícies

03/02/2022

Unión de Mutuas promou la prevenció contra el càncer en l’àmbit laboral

Unión de Mutuas se suma al Dia Mundial Contra el Càncer que promou l’Organització Mundial de la Salut amb l’objectiu d’augmentar la conscienciació i mobilitzar la societat per avançar en la prevenció i el control d’esta malaltia.

A Espanya, segons la Xarxa Espanyola de Registres de Càncer, REDECAN, el càncer és un dels grups de malalties de més importància en salut pública. En la població general és la segona causa de mort després de les malalties de l’aparell circulatori, encara que en els homes és, des de l’any 2000, la primera causa de mort. S’estima que la mortalitat per càncer s’incrementarà de 113.000 casos el 2020 a més de 160.000 el 2040.

El 2021 els càncers assoliran els 276.239 casos, dels quals 158.867 són en homes i 117.372 en dones, un nombre molt similar al de l’any 2020.

A més, s’estima que un de cada dos homes i una de cada tres dones tindran càncer en algun moment de la seua vida. En la lluita contra esta malaltia, Unión de Mutuas se suma a l’Organització Mundial de la Salut i a l’Associació Espanyola Contra el Càncer, per a promoure la prevenció entre les empreses, els treballadors protegits i els autònoms adherits per a disminuir el risc de patir-lo.

Amb este objectiu, la mútua ha llançat una campanya de sensibilització amb què a través de diverses guies i infografies, recull els principals consells i recomanacions de caràcter preventiu per a cuidar la salut i evitar el càncer.

Detecció precoç del càncer

Entre les principals mesures preventives, la metgessa especialista en Vigilància de la Salut d’Unión de Mutuas, la Dra. Mariela Salazar, assenyala la detecció precoç, ja que «les proves de cribratge periòdiques són les millors aliades perquè permeten detectar la malaltia en un estadi inicial per a poder millorar el pronòstic i disminuir la mortalitat. Per això, volem sensibilitzar la població treballadora a realitzar-se les proves diagnòstiques que garanteixen detectar la malaltia en un estadi primerenc amb els exàmens de càncer colorectal, de pròstata, mama i cervical, a les edats i amb les freqüències recomanades per l’Estratègia Nacional de Càncer.»

Així mateix, segons la Dra. Salazar, un terç dels casos de càncer es poden prevenir reduint la prevalença dels factors de riscos modificables com són el consum d’alcohol, tabac i drogues, les radiacions o l’exposició a substàncies cancerígenes; i predominar l’alimentació i la dieta saludable i l’activitat i l’exercici físic. També com a factors de risc modificables figuren determinades infeccions com són l’hepatitis B o C per al càncer de fetge, la del papil·loma humà per al càncer cervicouterí i l’Helicobacter Pylori per al càncer d’estómac.

Unión de Mutuas, com a entitat compromesa amb la salut i el benestar de les persones, subratlla la necessitat de prevenir i diagnosticar el càncer per a reduir-ne l’impacte i disminuir el patiment generat en pacients, familiars i cuidadors. A més, col·labora amb l’Associació Espanyola Contra el Càncer amb la difusió de la campanya No tots som iguals contra el càncer per acabar amb les desigualtats davant d’esta malaltia.