Notícies

28/07/2022

Les baixes per accidents de trànsit en jornada laboral augmenten un 22,5 %

Amb l’objectiu de contribuir a reduir la sinistralitat viària, Unión de Mutuas llança Limita la teua velocitat, una iniciativa preventiva amb la qual es difonen nous materials informatius per a sensibilitzar empreses i autònoms sobre els riscos de conduir a més velocitat de la permesa.

Excedir el límit de velocitat augmenta el risc de tenir un accident. La velocitat està present en el 23 % dels accidents mortals. L’any 2019, segons la DGT, més de 300 persones van morir a la carretera en accidents en els quals la velocitat va ser un dels factors concurrents, només per darrere de les distraccions i per davant de l’alcohol.

Les presses, les distraccions i l’excés de velocitat, també són darrere dels accidents de trànsit a l’àmbit laboral.  Des de principi d’any, de gener a maig de 2022, s’han registrat 8.687 accidents de trànsit amb baixa laboral, és a dir, un 22,5 % d’accidents més que en el mateix període de l’any passat, quan se’n van comptabilitzar 7.093, segons l’Estadística d’Accidents de Treball del Ministeri de Treball i Economia Social.

Unes xifres que posen de manifest la importància d’evitar conductes de risc a la carretera. «La velocitat excessiva o inadequada és un factor de risc amb conseqüències tràgiques i que potencia tots els errors humans en la conducció i agreuja les lesions i les conseqüències fins al 60 %», ha manifestat el responsable d’Activitats Preventives d’Unión de Mutuas, Emilio Gómez.

Es podrien salvar 600 vides si no se superen els límits de velocitat

Davant la pujada constant dels accidents de trànsit i el gran nombre de desplaçaments que es produeixen a l’estiu, Unión de Mutuas ha llançat Limita la teua velocitat, una iniciativa que consisteix en l’edició i publicació de nous materials informatius, dirigits a empreses associades i professionals adherits, amb l’objectiu de sensibilitzar, conscienciar i fomentar hàbits de conducció segurs que contribuïsquen a la reducció de la sinistralitat viària.

D’acord amb els estudis d’organismes internacionals, la conducció amb velocitats superiors a les establertes fa que augmente exponencialment el nombre de sinistres i la gravetat. Així, segons l’OMS, a partir de 80 km/h és pràcticament impossible que un vianant se salve en un atropellament.

En aquest sentit, el responsable d’Activitats Preventives, Emilio Gómez, destaca la relació que hi ha entre la velocitat i els temps de reacció necessaris per a poder mantenir el control del vehicle.

«A 90 km/h necessitem una distància de 75 m per a poder aturar-nos, i a 120 km/h necessitem una distància superior a un camp de futbol. Per tant, la velocitat moderada és sempre un factor protector davant dels accidents de trànsit, ja que les limitacions de velocitat redueixen les taxes d’accidentalitat. A Espanya se salvarien prop de 600 vides a l’any si no s’excedissen els límits de velocitat.»

Als nous materials difosos per la mútua, a més dels límits de velocitat que han entrat en vigor recentment, també es recull el quadre de sancions d’acord amb la Llei de Trànsit i Seguretat Viària. En cas d’incompliment de la normativa, els conductors cometran una infracció i en funció de la gravetat seran sancionats amb una multa, pèrdua del carnet de conduir o de punts.

Així mateix, Unión de Mutuas informa sobre la iniciativa de la Unió Europea que obliga tots els vehicles nous comercialitzats, a partir del 2022, i tots els vehicles nous venuts a partir del 2024, a incorporar l’assistent intel·ligent de velocitat ISA que funciona connectat al GPS i dotat d’una càmera, llegeix els senyals viaris i adverteix el conductor quan supera els límits legals.

Tot aquest material de caràcter informatiu i preventiu s’inscriu dins de la campanya de seguretat viària La importància d’arribar, que dins del Pla General d’Activitats Preventives, Unión de Mutuas està desenvolupant durant aquest any i que conclourà a finals de 2022.

Un material que se suma a tot el contingut en prevenció i mobilitat segura que la mútua té al seu Portal de Seguretat i Prevenció i que forma part de les diferents campanyes específiques que du a terme per a sensibilitzar la societat i col·lectiu protegit sobre la prevenció, el control i la reducció dels factors de risc relacionats amb els desplaçaments de les persones, siga en mitjans motoritzats o no motoritzats.