Notícies

19/01/2022

L’UJI i Unión de Mutuas impulsen la investigació biomecànica per a tractar les lesions de la mà i monyica en l’àmbit laboral

La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, i la directora gerent d’Unión de Mutuas, Carmen Barber, han signat un conveni de col·laboració per a l’aplicació de la biomecànica a la valoració funcional i rehabilitació de la mà i monyica dels treballadors lesionats.

 La Universitat Jaume I de Castelló i Unión de Mutuas, han signat un conveni de col·laboració en investigació i transferència de coneixement amb la finalitat d’avançar en l’aplicació de la biomecànica en la valoració i el tractament de lesions de la mà i monyica derivades de contingències professionals.

Les lesions laborals que afecten el membre superior, especialment les mans i les monyiques, són freqüents, ja que són una de les parts més actives i exposades, i representen actualment més del 30% dels accidents de treball. Entre les patologies més freqüents que afecten esta regió anatòmica hi ha les derivades de lesions traumàtiques d’origen laboral i les malalties professionals, dins les quals predominen els trastorns musculoesquelètics. Les lesions traumàtiques de la mà ocupen, a més, els primers llocs en incidència, i són importants les seqüeles anatòmiques, funcionals i psicològiques que poden produir en els treballadors que les pateixen.

La Universitat pública de Castelló compta amb un grup de recerca consolidat de Biomecànica i Ergonomia que, juntament amb Unión de Mutuas, ja han treballat en els darrers anys en esta matèria.

L’objectiu de l’acord actual és, per una banda, fer un registre i monitoratge dels paràmetres biomecànics en treballadors afectats per lesions a mans i monyiques i, de l’altra, generar un canal de comunicació bidireccional que permeta als professionals d’Unión de Mutuas transmetre la informació i col·laborar amb els investigadors de l’UJI per a millorar l’objectivació dels mètodes de valoració funcional i laboral. De la mateixa manera, els investigadors de l’UJI transferiran el coneixement generat als professionals de la mútua perquè es puguen aplicar a la pràctica clínica.

La creixent complexitat dels tractaments i la seua protocol·lització fan necessari l’abordatge de les diferents patologies en unitats especialitzades. En este sentit, Unión de Mutuas disposa de professionals dedicats a l’atenció integral i especialitzada de les patologies que afecten la mà, la monyica, el colze i l’espatla. La incorporació de noves tecnologies a Unión de Mutuas i, fonamentalment, l’especialització en cirurgia mínimament invasiva del seu hospital de referència, l’Institut de Traumatologia d’Unión de Mutuas, juntament amb l’aplicació de nous sistemes de tractament rehabilitador, han suposat un avenç important en el temps de recuperació i resultats, fet que minimitza l’aparició de seqüeles.

El conveni de col·laboració que s’ha signat avui possibilitarà que es continue avançant en la realització de projectes específics en l’estudi de la biomecànica de la mà i monyica, en l’objectivació de la valoració funcional, en la rehabilitació i en el disseny de productes per a millorar-los.

A la signatura del conveni hi han assistit el vicerector de Recerca i Transferència de la Universitat Jaume I, Jesús Lancis, el director mèdic d’Unión de Mutuas, Serafín Oliva, la directora gerent adjunta de la mútua, Teresa Blasco i les integrants del grup de recerca de biomecànica i ergonomia de l’UJI Margarita Vergara i Verónica Gracia.

El conveni tindrà una durada de quatre anys i hi participaran quatre investigadors del Grup de Biomecànica i Ergonomia de l’UJI i cinc professionals (metges i rehabilitadors) d’Unión de Mutuas.