Notícies

31/05/2021

Malgrat la COVID, encara fumes? Decideix-te a deixar-ho!

El tabac és un dels factors més importants de risc d’enfermetat i mort que causa 58.000 defuncions a l’any en Espanya. En el Dia Mundial sense Tabac, Unión de Mutuas reforça la prevenció del tabaquisme en l’àmbit laboral i posa en valor les intervencions terapèutiques per a deixar de fumar, donat i que dupliquen les possibilitats d’èxit de vèncer l’addicció.

El tabac és summament addictiu i un dels factors més importants de risc denfermetat i mort. Més de dos terços de qui prova la nicotina es torna addicte a ella. El tabaquisme és una de les majors amenaces per a la salut pública que ocasiona, cada any, en el món, 8 milions de morts. En Espanya, aproximadament el 24,4% de la població és fumadora, uns onze milions i mig de persones, i ocasiona 58.000 morts anuals, és a dir, unes 159 morts al dia.

Patir enfermetats cardiovasculars, respiratòries i diferents tipus de càncer són les conseqüències més freqüents entre els fumadors, però, a més de moltes altres patologies, corren un major risc de presentar símptomes greus i morir a causa de la COVID-19, segons l’OMS.

El metge especialista en Conductes Addictives d’Unión de Mutuas, Jorge Guerola, ha manifestat que en un any marcat per la pandèmia “els fumadors, sensibilitzats per la COVID-19, han mostrat una major motivació per a disminuir el consum del tabac. Hem d’aprofitar aquesta situació i donar suport als fumadors que volen deixar de fumar”.

Per això, amb l’objectiu d’orientar i ajudar a les empreses en l’abordatge de la prevenció i el control del tabaquisme entre els treballadors amb problemes d’addicció, Unión de Mutuas ha llançat la campanya “Malgrat la COVID, encara fumes? Decideix-te a deixar-ho!”, basada en l’edició d’un vídeo explicatiu, material informatiu i una infografia sobre les substàncies cancerígenes que conté el tabac, els efectes que el seu consum causa en el cor i el perill del fum per als no fumadors, donat i que un fumador passiu exposat al fum de tabac durant un hora, inhala una quantitat equivalent a 2-3 cigarrets.

Una de cada sis morts per tabaquisme és evitable. L’especialista en conductes addictives ha assenyalat que una de cada sis morts per tabaquisme és evitable, i ha remarcat la importància dels sistemes d’ajuda per a abandonar el tabaquisme. Aquestes teràpies són fonamentals, ja que les persones que reben suport terapèutic adequat tenen més del doble de probabilitats d’aconseguir deixar de fumar.Sense ajuda sols ho aconsegueixen un 10% dels fumadors que ho intenten, dels quals molts recauen. No obstant això, amb les intervencions terapèutiques es dupliquen les possibilitats d’èxit, es supera l’abstinència i es venç l’addicció, i, a més, es prevenen futures recaigudes”.

Programa Encara Fumes. Amb l’objectiu de contribuir a millorar l’abordatge d’aquest problema de salut pública que afecta directament al món laboral, el metge especialista ha animat a les empreses a incorporar-se al programa Encara fumes, amb 20 anys d’experiència, amb el qual la mútua porta a terme intervencions de deshabituació del tabaquisme.

Dirigit a la població de risc de les organitzacions, assisteix als fumadors de l’entorn laboral amb mesures efectives per a desenganxar-se del tabac, mitjançant teràpies motivacionals, grupals, de psicoteràpia, farmacològiques i prevenció de recaigudes.

Amb aquest programa “no sols hem aconseguit incrementar el nombre de fumadors disposats a deixar-ho, però també estem multiplicant per quatre la capacitat d’èxit amb deshabituacions tutelades i un seguiment amb prevenció de recaigudes.

A més dels problemes socials, el Dr. Jorge Guerola, també ha assenyalat les conseqüències econòmiques que provoca el tabaquisme, ja que “els fumadors habituals tenen més possibilitats de caure malalts, amb el consegüent augment de l’absentisme laboral, necessiten una major atenció mèdica, major nombre d’ingressos hospitalaris i un major nombre de dies d’hospitalització.”