Notícies

05/05/2021

Per què és important la higiene de mans?

Las mans netes prevenen infeccions i eviten la seua transmissió a altres persones

Una bona higiene de mans és la mesura més senzilla, econòmica i eficaç per a previndre la transmissió d’infeccions. Una tasca tan senzilla com és netejar-se les mans en el moment apropiat i de la manera adequada pot salvar vides. Una acció que enguany cobra una especial rellevància en la Jornada Mundial d’Higiene de Mans, que se celebra avui, 5 de maig.

Unión de Mutuas se suma a aquesta campanya liderada per l’OMS, que, amb el lema SEGONS QUE SALVEN VIDES. NETA LES TEUES MANS, posa l’atenció principalment en el fet de que “L’ús de guants no és higiene de mans”. En l’àmbit sanitari, si s’utilitzen, han de canviar-se d’un pacient a un altre i, una vegada retirats, ha de realitzar-se una nova rentada de mans.

Realitzar la higiene de mans en els moments precisos i de manera efectiva amb els productes adequats sempre disponibles és la pràctica més contrastada i essencial que ens protegeix a tots de les infeccions associades a l’assistència sanitària i prevé la disseminació de microorganismes multi resistents.

“Durant l’últim any i en els mesos d’aquest any 2021, la higiene de mans ha adquirit una cridanera visibilitat en tota la ciutadania com a mesura preventiva essencial enfront del virus SARS-CoV2. La rentada de mans és molt eficaç contra nombrosos gèrmens i també contra la COVID-19. Creiem que és un hàbit après a conseqüència de la pandèmia i que haurà de romandre per sempre”, ha assenyalat l’Especialista en Infermeria del Treball d’Unión de Mutuas, Laura Moreno.

A més, Moreno ha subratllat la importància de reforçar “la higiene de mans durant l’actual campanya de vacunació, precisament en el lloc en el qual coincideixen el pacient, el professional sanitari i el tractament que implica contacte amb el pacient i evitar la transmissió creuada de microorganismes”.

Mans netes i sanes

Per això, i seguint les directrius de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), basades en l’evidència científica, Unión de Mutuas ha elaborat un cartell informatiu en el qual enumera els passos a seguir sobre com realitzar una bona higiene de mans, que també protegisca i cuide la nostra pell.

En aquest sentit, Laura Moreno destaca que rentar-se les mans és un acte responsable amb el qual garantim la nostra seguretat personal i la dels altres. Adverteix que l’ús de solucions alcohòliques resseca la pell, per la qual cosa és preferible dur a terme la rutina d’higiene amb aigua i sabó sempre que siga possible.

El sabó no ha de contindre detergents, preferentment de ph neutre, i s’han d’utilitzar les quantitats adequades per a evitar irritacions o èczemes, que poden sorgir quan es reté sabó en els espais interdigitals.

És aconsellable llevar-se els anells abans de la rentada de mans, així com emprar una durada aproximada de 40 segons, esbandir-se amb aigua temperada i evitar l’aigua calenta i un excés d’aigua, ja que també resseca la pell.

Així mateix, cal assecar bé tota la superfície, amb especial cura en les zones interdigitals i sense fregar en excés. Davant la sequedat que ocasiona l’ús freqüent de la solució hidroalcohòlica es recomana aplicar crema hidratant reparadora almenys per la nit, abans de dormir.