Notícies

17/12/2020

Realitat Virtual i Augmentada per a la Prevenció de Riscos Laborals

Utilitzem tecnologies de Realitat Virtual i Augmentada en les nostres instal·lacions i formem als tècnics de prevenció en aquestes noves tècniques

La realitat virtual i augmentada s’estan convertint en eines útils i eficaços en el camp de la prevenció i els riscos laborals. Ambdues tecnologies permeten recrear digitalment, i amb la màxima sensació de realitat, situacions d’emergències, que faciliten als treballadors tècnics de prevenció aplicar comportaments i procediments de seguretat adequats per a evitar riscos i accidents laborals en el món real.

En el seu objectiu d’incorporar i traslladar a les seues empreses associades les últimes tecnologies i innovacions en matèria preventiva, Unión de Mutuas ha organitzat, en les instal·lacions de Sagunt, una jornada en la qual s’han utilitzat tres simuladors desenvolupats amb Realitat Augmentada i Realitat Virtual i on han participat tècnics del Servei de Prevenció de la Mútua i personal del centre de treball.

El Responsable d’I+D+i d’Unión de Mutuas, Javier Murcia, ha destacat la importància d’aquestes tecnologies, donat i que són un gran avanç en la formació de Riscos Laborals, ja que “el món real se substitueix per un entorn immersiu amb la sensació de presència i llibertat de moviments en temps real, on podem interactuar amb objectes, persones, i ens permet, per exemple, practicar l’extinció d’un incendi o manipular carretons i tot tipus de màquines com es faria en una situació real en el lloc de treball”.

En la Jornada, l’eina de Realitat Augmentada (RA) ha sigut utilitzada per a avaluar i posar a prova els plans d’emergència, els protocols d’actuació i les rutes d’evacuació en els centres de treball per a assegurar la integritat física de les persones.

Així, els participants han pogut experimentar en primera persona la recreació simulada d’un incendi, han usat els mitjans per a l’extinció del foc, han identificat a persones virtuals a evacuar i les vies d’evacuació a utilitzar, entre altres. Una situació d’emergència que “seria impossible reproduir en la vida real, per ser d’alt risc, i que ha permès practicar-la amb total seguretat, ha assenyalat Javier Murcia. A més, ha afegit, “es pot practicar quantes vegades siga necessari, l’objectiu és que el treballador quan acabe la formació conega perfectament els passos que ha de seguir per a enfrentar-se a l’emergència de manera segura”.

També, la jornada ha inclòs la utilització i prova d’altres aplicacions de tecnologia de Realitat Virtual (RV) per a la sensibilització i aprenentatge en prevenció de riscos laborals. Aquestes aplicacions han permès diferents experiències d’immersió en diversos escenaris interactius com a tallers amb maquinària, oficines, treballs d’instal·lacions i obres. En tots aquests escenaris, els participants han hagut de prendre decisions adequades en relació amb aspectes preventius, com l’elecció dels EPI adequats, la disposició d’elements de seguretat de màquines o equips o la distribució correcta dels elements de treball en una oficina, entre altres.