Notícies

09/04/2019

Unión de Mutuas amplia la rehabilitació virtual per a les lesions traumatològiques

La mútua adquirix nous dispositius tecnològics de realitat virtual per al tractament i recuperació física dels pacients. Terapeutes i pacients coincidixen en l’alta satisfacció i els avantatges d’aquest nou sistema per a millorar la salut.

Unión de Mutuas ha incorporat a la seua xarxa assistencial nous equips tecnològics de realitat virtual per ajudar els pacients a la rehabilitació de les lesions musculars i de l’aparell locomotor.

La rehabilitació amb realitat virtual és un instrument innovador, una plataforma tecnològica que mitjançant la creació d’un entorn virtual i del videojoc, el pacient, a través d’un avatar, realitza exercicis pautats pel fisioterapeuta per a millorar l’activitat i funció motores del tronc o extremitats lesionades.

La mútua disposa, des de 2017, d’aquesta tecnologia en alguns centres ambulatoris. Els bons resultats obtinguts, durant aquests dos anys, en la recuperació de les capacitats físiques dels pacients tractats, han estat els criteris determinants per ampliar la implantació d’aquesta teràpia de rehabilitació virtual a més centres de la xarxa assistencial d’Unión de Mutuas.

Pel que fa als punts positius d’aquest tipus de tractament, els mateixos pacients han pogut valorar la seua experiència i han mostrat una satisfacció, de més del 90%, pel que fa a la motivació i l’ajuda rebuda durant el procés de recuperació així com la qualitat del tractament i les dificultats trobades.

Aquest alt nivell de satisfacció ha estat també compartit amb els terapeutes de la mútua, que han destacat les moltes possibilitats que oferix la plataforma com és la personalització dels exercicis adaptant el nivell de dificultat, duració, freqüència i intensitat a la situació de cada pacient. Així mateix permet el registre dels exercicis, l’enregistrament de les sessions i la generació d’informació gràfica sobre rangs articulars, valors d’abast i percentatge d’execució, entre d’altres.

A més, segons ha destacat la metgessa rehabilitadora de la mútua i responsable del projecte, Sandra Castillo, el sistema permet visualitzar paràmetres, fins ara inaccessibles com és la precisió, la mobilitat, la resistència, la intensitat o la capacitat de reacció, i pot millorar el control sobre aquestes magnituds en temps real.

El fet de poder realitzar un seguiment dels paràmetres psicomotors que determinen l’evolució i recuperació funcional del pacient “ens permet ajustar el tractament per a una recuperació més ràpida i precisa”.

La metgessa rehabilitadora de la mútua també ha assenyalat que, a través dels jocs interactius, els pacients poden realitzar fins a 50 tipus d’exercicis físics de diferents graus de complexitat, perquè cames, braços i tronc exercisquen funcions motores com l’equilibri, la transferència de pes, la postura, la lateralitat, la precisió o la velocitat. Aquest ambient dinàmic, lúdic i motivador dels videojocs “facilita i assegura la realització completa del tractament”, ha conclòs Castillo.