Notícies

30/11/2018

Unión de Mutuas destaca els beneficis de ser una empresa saludable

Unión de Mutuas ha participat en la trobada empresarial i networking “Enreda’t”, dins de la iniciativa Focus Pime i Emprenedoria de la Generalitat Valenciana, organitzat conjuntament pel CEEI i l’Ajuntament de Castelló, la Càtedra Ciutat de Castelló de la Universitat Jaume I i la Diputació.

Unión de Mutuas ha col·laborat en l’organització de l’esdeveniment amb la realització d’un taller sobre les Organitzacions Saludables, amb la finalitat d’aportar, als emprenedors i organitzacions assistents, les eines i accions innovadores dutes a terme per la mútua per a la millora de la prevenció, la seguretat, el benestar i la promoció de la salut, tot un seguit d’elements que repercuteixen en una major productivitat i competitivitat empresarial.

Els experts d’Unión de Mutuas, Carmen Navarro, especialista en Psicologia Clínica; Emilio Gómez, responsable del Servici de Prevenció; i Rosario Ballester, responsable de Medicina del Treball, han respost a les qüestions de com arribar a ser una organització saludable, com gestionar el clima laboral, com afrontar els riscos psicosocials i com gestionar l’absentisme i la retenció del talent.

A partir del model d’Empresa saludable que té implantat i certificat la mútua, el representant d’Unión de Mutuas, Emilio Gómez, ha explicat els factors d’èxit i la metodologia a seguir per part de les organitzacions que vulguen implantar aquest model, que “tants beneficis aporta a les persones treballadores, dins i fora de l’àmbit laboral, a les empreses i a la societat en el seu conjunt”.

Gómez ha fet referència al Pla de Salut de l’entitat, una iniciativa integral destinada a fomentar el canvi d’hàbits per millorar la salut física i emocional que inclou quatre projectes centrats en la salut cardiovascular, la salut psicològica, la mobilitat responsable i el lideratge saludable. Tots ells, ha explicat Gómez, comprenen un seguit d’accions transversals amb l’objectiu de tindre “professionals sans i més feliços en un entorn segur” ja que és “la millor manera de retenir el talent a les organitzacions”.

Sobre el pla de salut cardiovascular, la doctora i responsable de medicina del treball de la mútua, Rosario Ballester, ha posat en relleu que les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort al nostre país, “malgrat que la major part dels factors de risc són coneguts i modificables”.

Per disminuir l’alta prevalença de les malalties cardiovasculars, la doctora Ballester ha enumerat les activitats posades en marxa per la mútua, basades a millorar el coneixement dels principals factors de riscos com són la hipertensió arterial, la hipercolesterolèmia, la diabetis, l’obesitat i el sedentarisme. Cal tenir en compte, ha recalcat Ballester, que “la combinació de diversos d’aquests factors multiplica el risc de patir un infart, una angina de pit, aterosclerosi o un ictus”.

Així mateix, ha fet esment a les jornades formatives i informatives realitzades i programades sobre obesitat i tabac, dieta saludable, la ingesta d’alcohol i la promoció de l’exercici físic, entre d’altres.

També el compromís amb la salut inclou els riscos psicosocials, una qüestió que ha abordat la psicòloga clínica, Carmen Navarro, que ha detallat el projecte emoción.es que desenvolupa la mútua, basat en la intel·ligència emocional i l’entrenament de competències emocionals i socials que aporten benestar psicològic i beneficis per a la salut de les persones i de les organitzacions.

Navarro ha remarcat la conveniència d’implantar programes de salut i benestar emocional a les empreses, ja que Espanya és el segon país del món que més fàrmacs tranquil·litzants consumeix, “sense que per això es reduïsca l’ansietat”, ben al contrari, “s’està convertint en un veritable problema de salut pública”.