Notícies

19/09/2022

Unión de Mutuas renova la certificació en gestió de riscos per a la seguretat del pacient UNE 179003

Coincidint amb el Dia Mundial de la Seguretat del Pacient, el Dr. Pallarés fa una crida a reduir els errors de medicació i els danys causats al pacient.

Unión de Mutuas ha renovat el certificat del seu sistema de gestió de riscos per a la seguretat del pacient d’acord amb la Norma UNE 179003. Després del procés d’auditoria, l’obtenció del segell acredita que la mútua aplica una gestió correcta de riscos per a la seguretat del pacient, minimitzant les eventuals situacions de risc, implantant accions per a la seua reducció i prevenció, i prestant una atenció sanitària lliure de danys evitables.

El 2013 Unión de Mutuas va ser una de les primeres entitats a obtenir aquesta certificació. Des de llavors, anualment, se sotmet a un procés extern d’auditoria de tots els serveis i centres sanitaris. «Les renovacions successives de l’acreditació, durant aquesta dècada, avalen la implementació d’accions que situen la seguretat del pacient al centre l’actuació sanitària de la mútua com a element inherent a la qualitat dels serveis», ha manifestat el metge d’Unión de Mutuas i coordinador del Grup de Treball d’Hipertensió Arterial i Malaltia Cardiovascular de Semergen, Vicente Pallarés.

Medicació sense mal. Dia Mundial de la Seguretat del Pacient

D’entre els possibles riscos i possibles incidents que poden causar danys, lleus i greus als pacients, el Dr. Pallarés ha destacat que els errors que es puguen produir en la prescripció, la dispensació o l’administració de medicaments s’estan convertint en un problema comú als sistemes sanitaris de tot el món i que s’han vist agreujats amb la pandèmia per la Covid-19.

Les conseqüències negatives d’aquests errors són tan evidents que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha seleccionat per al Dia Mundial de la Seguretat del Pacient del 2022 el lema «Medicació sense mal».

En aquest Dia Mundial, el metge especialista ha incidit en la importància «d’amplificar el missatge de l’OMS perquè sanitaris i pacients, de manera prioritària, prenguen mesures preventives als entorns en què es puga incórrer en danys als pacients».

En aquest sentit, ha destacat les tres línies prioritàries en què descansa el programa de Gestió de Seguretat de Pacients d’Unión de Mutuas: la identificació inequívoca dels pacients; la llista de verificació quirúrgica i la seguretat del medicament amb el programa Segurmed.

D’aquesta manera, «Unión de Mutuas se suma a la campanya de l’OMS garantint una medicació sense dany, aplicant pràctiques de medicació segures, tal com acredita la renovació del segell, d’acord amb la norma 179003».

A més, el Dr. Pallarés ha advertit de les situacions d’alt risc associades a danys greus causats als pacients a causa de pràctiques de medicació insegures, com són la transició entre serveis d’atenció, la polimedicació —ús simultani de diversos medicaments— i els medicaments que s’assemblen i figuren com a similars.

Així mateix, dins de la campanya del Dia Mundial de la seguretat del Pacient, la Mútua té com a objectius augmentar la conscienciació sobre el dany que causen els medicaments a causa dels errors i les pràctiques insegures; empoderar pacients i familiars a participar activament en l’ús segur dels medicaments i advocar per la millora contínua, als sistemes sanitaris, amb mesures encaminades a millorar la seguretat de la medicació.