Notícies

13/12/2022

200 sanitaris actualitzen els seus coneixements en reanimació cardiopulmonar avançada

  • El 80 % de les parades cardíaques extrahospitalàries es produeixen per malalties coronàries

Les parades cardíaques extrahospitalàries inesperades són un problema de primera magnitud per a la salut pública. Cada 20 minuts es produeix una parada cardíaca a Espanya i s’estima que el 30 % dels 68.500 espanyols que anualment pateixen un infart agut de miocardi moren abans d’arribar a l’hospital, segons dades del Consell Espanyol de Ressuscitació Pulmonar, CERCP.

El 80 % d’aquestes parades cardíaques extrahospitalàries es produeixen per malalties coronàries, sent les malalties del sistema circulatori la primera causa de mortalitat al nostre país. Ben mirat, en l’àmbit laboral, el 39 % de les morts per accident de treball en jornada laboral es deuen a esdeveniments cardiovasculars, com són l’infart i vessaments cerebrals.

Sabedora d’aquesta problemàtica i amb l’objectiu de disminuir les morts i les discapacitats que ocasionen les parades cardíaques, Unión de Mutuas ha posat en marxa un curs intensiu, dirigit a 200 dels seus professionals sanitaris, sobre Atenció Urgent en la Reanimació Cardiopulmonar Avançada i Desfibril·lació Semiautomàtica, on es segueixen els estàndards que marquen les Guies de Ressuscitació Cardiopulmonar del Consell Europeu de Ressuscitació.

Grupo de sanitarios de Unión de Mutuas actualizan sus conocimientos en reanimación cardiopulmonar avanzada y uso de desfibrilación semiautomática

L’activitat formativa ofereix coneixements per reconéixer el cessament inesperat de l’activitat mecànica cardíaca, l’aplicació de les tècniques avançades de suport vital, la desfibril·lació precoç i la posada en marxa de la cadena de supervivència.

«Tot això, amb l’objectiu d’agilitzar el temps de resposta assistencial i augmentar les probabilitats de supervivència amb les mínimes seqüeles, fins a l’arribada dels serveis d’emergència especialitzats», ha declarat el director mèdic d’Unión de Mutuas, Serafín Oliva.

«Cada minut en parada cardíaca que passa sense reanimar a la víctima pot suposar que les possibilitats de supervivència disminuïsquen un 10 %. Si la ressuscitació i la desfibril·lació es produeixen en els primers minuts, la supervivència del pacient, que no es troba a l’hospital quan pateix la parada, pot millorar en un 60 %. Passats 12 minuts, la taxa de supervivència es redueix del 2 % al 5 %», ha detallat el director mèdic.

Millors pràctiques internacionals

Amb l’actualització de coneixements basats en les millors pràctiques internacionals d’atenció en parades cardiorespiratòries, Unión de Mutuas continua fomentant la cultura de la seguretat i l’excel·lència assistencial. Aquest primer curs ha tingut lloc a València, Castelló i Sagunt i pròximament es realitzarà també a Madrid, Barcelona i Alcoi.

Unión de Mutuas, compromesa amb la protecció de la salut, és una entitat cardioprotegida que disposa d’equips de desfibril·lació en totes les seues delegacions i centres sanitaris, amb els quals ofereix un servei vital als treballadors mutualistes i públic en general, en cas d’accident cardiovascular.

Médicos de Unión de Mutuas practicando la reanimación cardiopulmonar y desfibrilación Grupo sanitarios de Unión de Mutuas Valencia en el curso de reanimación cardiopulmonar