Notícies

13/12/2022

200 sanitaris actualitzen els seus coneixements en reanimació cardiopulmonar avançada

  • El 80 % de les parades cardíaques extrahospitalàries es produeixen per malalties coronàries

Les parades cardíaques extrahospitalàries inesperades són un problema de primordial importància per a la salut pública. Cada 20 minuts es produeix una parada cardíaca a Espanya i s’estima que el 30 % dels 68.500 espanyols que anualment sofreixen un infart agut de miocardi moren abans d’arribar a l’hospital, segons el Consell Espanyol de Ressuscitació Pulmonar, CERCP.

El 80 % d’aquestes parades cardíaques extrahospitalàries es produeixen per malalties coronàries; les malalties del sistema circulatori són la primera causa de mortalitat al nostre país. De fet, en l’àmbit laboral, un 39 % de les morts per accident de treball en jornada laboral es deuen a esdeveniments cardiovasculars, com són l’infart i vessaments cerebrals.

Conscient d’aquesta problemàtica i amb l’objectiu de disminuir les morts i les discapacitats que ocasionen les parades cardíaques, Unió de Mútues ha posat en marxa un curs intensiu, dirigit a 200 dels seus professionals sanitaris, sobre Atenció Urgent en la Reanimació Cardiopulmonar Avançada i Desfibril·lació Semiautomàtica, seguint els estàndards que marquen les Guies de Ressuscitació Cardiopulmonar del Consell Europeu de Ressuscitació.

Grupo de sanitarios de Unión de Mutuas actualizan sus conocimientos en reanimación cardiopulmonar avanzada y uso de desfibrilación semiautomática

L’activitat formativa proporciona coneixements per reconèixer el cessament inesperat de l’activitat mecànica cardíaca, l’aplicació de les tècniques avançades de suport vital, la desfibril·lació precoç i la posada en marxa de la cadena de supervivència.

«Tot això amb l’objectiu d’agilitzar el temps de resposta assistencial i així augmentar les probabilitats de supervivència amb les mínimes seqüeles, fins a l’arribada dels serveis d’emergència especialitzats», ha assenyalat el director mèdic d’Unió de Mútues, Serafín Oliva.

«Cada minut en parada cardíaca que passa sense reanimar a la víctima fa que les possibilitats de supervivència disminueixin un 10 %. Si la ressuscitació i la desfibril·lació es produeixen en els primers minuts, la supervivència del pacient, que es troba fora de l’hospital quan pateix la parada, pot millorar en un 60 %. Després de 12 minuts, la taxa de supervivència es redueix del 2 % al 5 %», ha detallat el director mèdic.

Millors pràctiques internacionals

Amb l’actualització de coneixements basats en les millors pràctiques internacionals d’atenció en parades cardiorespiratòries, Unió de Mútues continua fomentant la cultura de la seguretat i l’excel·lència assistencial. El primer curs ha tingut lloc a València, Castelló i Sagunt i pròximament es realitzarà també a Madrid, Barcelona i Alcoi.

Compromesa amb la protecció de la salut, Unió de Mútues és una entitat cardioprotegida que disposa d’equips de desfibril·lació en totes les seves delegacions i centres sanitaris, amb els quals ofereix un servei vital als treballadors mutualistes i públic en general, en cas d’accident cardiovascular.

Médicos de Unión de Mutuas practicando la reanimación cardiopulmonar y desfibrilación  Grupo sanitarios de Unión de Mutuas Valencia en el curso de reanimación cardiopulmonar