Notícies

14/03/2021

La salut cardiovascular comença per la boca?

Vuit de cada deu espanyols majors de 35 anys sofreixen problemes en les seues genives, les infeccions de les quals són un factor de risc per a desenvolupar enfermetats cardiovasculars, les quals són la principal causa de mort en tot el món.

En el Dia Europeu per a la Prevenció del Risc Cardiovascular, que se celebra hui 14 de març, el metge d’Unión de Mutuas, Vicente Pallarés, ha destacat la importància d’amplificar, en un any tan especial com el 2021, els diferents missatges cardiosaludables a tota la població, “donada la situació sanitària que estem vivint per la COVID-19, que ha afectat en major mesura i en les seues formes més severes a aquelles persones amb factors −no ben controlats− de risc cardiovascular o que ja patien una enfermetat cardio o cerebrovascular”.

Adoptar un estil de vida saludable com no fumar, baixar de pes, reduir la sal, fer exercici, reduir l’estrès, etc., és àmpliament conegut, però potser una dada que es coneix menys és la relació que la salut bucal té amb el risc vascular.

En aquest sentit, el metge d’Unión de Mutuas i coordinador del Grup de Treball d’Hipertensió Arterial i Enfermetat Cardiovascular de Semergen, Vicente Pallarés, ha assenyalat la importància de cuidar-se les genives, ja que “cada vegada tenim més evidències que relacionen lenfermetat periodontal amb les malalties del cor, fet que ha de convidar a cuidar la nostra boca, ja que unes genives sanes redueixen el risc de patir una enfermetat cardiovascular”.

El doctor Pallarés ha explicat que les enfermetats periodontals o de les genives són causades per bacteris. Per tant, són infeccions, i una de les conseqüències d’aquesta infecció a nivell local pot ser l’inici o desenvolupament d’inflamació general o sistèmica, que pot tindre diferents implicacions per a la salut del pacient, depenent de la part de l’organisme sobre la qual actue.

“La periodontitis pot induir a inflamació general per mitjà d’un mecanisme d’activació a distància dels processos que inicien la formació de la placa en les artèries i que es denomina arterioesclerosis”.

Per això, les persones amb periodontitis tenen un 25% més de probabilitats de sofrir una enfermetat cardíaca coronària. Unes xifres preocupants, ja que, segons l’Enquesta Nacional de Salut, vuit de cada deu espanyols majors de 35 anys d’edat sofreixen problemes en les seues genives. També, una excessiva exposició bacteriana en les genives pot elevar entre 1,7 i 3,3 vegades el risc cardiovascular d’una persona.

La clau: la prevenció

Per tant, és important previndre i tractar les infeccions de les genives per a, així, poder evitar possibles conseqüències cardiovasculars, “ladopció d’estils de vida saludables i que incloguen la cura diària de les genives i dents amb una visita anual, almenys, al nostre odontòleg és una excel·lent mesura per a millorar la nostra salut cardiovascular”.

El doctor Pallarés també ha destacat el compromís d’Unión de Mutuas en la prevenció de les enfermetats cardiovasculars, i es suma un any més al Dia Europeu per a la Prevenció del Risc Cardiovascular amb l’objectiu de millorar la sensibilització, conscienciació, coneixement i prevenció d’aquesta enfermetat. Per a això, la mútua promou i difon entre els treballadors i les empreses el valor de la salut i adopta cures quant a l’estil de vida amb una alimentació saludable, la realització d’exercici físic, la cura bucodental, l’eliminació del tabac i la reducció del consum d’alcohol.

Dins del Pla de Salut Cardiovascular d’Unión de Mutuas, accessible a la web, empreses i treballadors disposen d’una àmplia col·lecció de material preventiu sobre els factors de risc cardiovasculars que provoquen l’aparició de l’infart, l’ictus o altres patologies cerebrovasculars.