Notícies

14/03/2021

La salut cardiovascular comença per la boca?

Vuit de cada deu espanyols majors de 35 anys sofreixen problemes a les seves genives, les infeccions de les quals són un factor de risc per desenvolupar malalties cardiovasculars, que són la principal causa de mort a tot el món.

En el Dia Europeu per a la Prevenció del Risc Cardiovascular, que es celebra avui 14 de març, el metge d’Unió de Mútues, Vicente Pallarés, ha destacat la importància d’amplificar, en un any tan especial com el 2021, els diferents missatges cardiosaludables a tota la població, “donada la situació sanitària que estem vivint per la COVID-19, que ha afectat en major mesura i en les seves formes més severes a aquelles persones amb factors −no ben controlats− de risc cardiovascular o que ja patien una malaltia cardio o cerebrovascular”.

Adoptar un estil de vida saludable com no fumar, baixar de pes, reduir la sal, fer exercici, reduir l’estrès, etc., és àmpliament conegut, però potser una dada que es coneix menys és la relació que la salut bucal té amb el risc vascular.

En aquest sentit, el metge d’Unió de Mútues i coordinador del Grup de Treball d’Hipertensió Arterial i Malaltia Cardiovascular de Semergen, Vicente Pallarés, ha assenyalat la importància de cuidar-se les genives, donat i que “cada vegada tenim més evidències que relacionen la malaltia periodontal amb les malalties del cor, la qual cosa ha de convidar a cuidar la nostra boca ja que unes genives sanes redueixen el risc de patir una malaltia cardiovascular”.

El doctor Pallarés ha explicat que les malalties periodontals o de les genives són causades per bacteris. Per tant, són infeccions, i una de les conseqüències d’aquesta infecció a nivell local pot ser l’inici o desenvolupament d’inflamació general o sistèmica, que pot tenir diferents implicacions per a la salut del pacient, depenent de la part de l’organisme on actuï.

“La periodontitis pot induir a inflamació general per mitjà d’un mecanisme d’activació a distància dels processos que inicien la formació de la placa en les artèries i que es denomina arterioesclerosis”.

Per això, les persones amb periodontitis tenen un 25% més de probabilitats de sofrir una malaltia cardíaca coronària. Unes xifres preocupants, donat i que, segons l’Enquesta Nacional de Salut, vuit de cada deu espanyols majors de 35 anys d’edat sofreixen problemes a les seves genives. També, una excessiva exposició bacteriana en les genives pot elevar entre 1,7 i 3,3 vegades el risc cardiovascular d’una persona.

La clau: la prevenció

Per tant, és important prevenir i tractar les infeccions de les genives per, així, poder evitar possibles conseqüències cardiovasculars, “ladopció d’estils de vida saludables i que incloguin la cura diària de les genives i dents amb una visita anual, almenys, al nostre odontòleg és una excel·lent mesura per millorar la nostra salut cardiovascular”.

El doctor Pallarés també ha destacat el compromís d’Unió de Mútues en la prevenció de les malalties cardiovasculars, la qual es suma un any més al Dia Europeu per a la Prevenció del Risc Cardiovascular amb l’objectiu de millorar la sensibilització, conscienciació, coneixement i prevenció d’aquesta malaltia. Per a això, la mútua promou i difon entre els treballadors i les empreses el valor de la salut i adopta cures quant a l’estil de vida amb una alimentació saludable, la realització d’exercici físic, la cura bucodental, l’eliminació del tabac i la reducció del consum de l’alcohol.

Dins del Pla de Salut Cardiovascular d’Unió de Mútues, accessible a la web, empreses i treballadors disposen d’una àmplia col·lecció de material preventiu sobre els factors de risc cardiovasculars que provoquen l’aparició de l’infart, l’ictus o altres patologies cerebrovasculars.