Notícies

29/09/2021

Unión de Mutuas reforça els hàbits cardio-saludables en l’entorn laboral

Infart de miocardi i ictus, la primera causa de mort durant la jornada laboral

Les enfermetats cardiovasculars són la principal causa de mort en España i tenen una alta incidència en la població activa. El 38,3% dels accidents laborals mortals que es van produir en 2020 es van deure a infarts i ictus.

El Ministeri de Treball i Economia Social situa aquestes enfermetats com la primera causa de mort durant la jornada laboral. Dels 565 accidents de treball mortals en 2020, 228 es van deure a infarts de miocardi i ictus. A més, cada any es produeixen unes 23.000 baixes laborals per aquestes patologies.

El metge d’Unión de Mutuas i coordinador del Grup de Treball d’Hipertensió Arterial i Enfermetat Cardiovascular de Semergen, Vicente Pallarés, ha manifestat que “cada vegada hi ha més pacients amb colesterol elevat, hipertensió, sobrepès/obesitat i diabetis, juntament amb el sedentarisme, la mala alimentació i el tabaquisme. La prevalença dels factors de riscos cardiovasculars va en augment.”

Segons l’última Enquesta Nacional de Salut, el 19% dels espanyols refereix tindre hipertensió arterial, el 17,9% colesterol elevat, el 17,4% obesitat i el 7,8% diabetis.

Davant aquestes xifres, al Dia Mundial de Cor, Unión de Mutuas alerta sobre aquests factors de riscos, ja que “augmenten i multipliquen les probabilitats de sofrir una enfermetat cardiovascular, que, amb l’adopció d’hàbits de vida saludables podrien evitar-se, fins a un 80% dels casos”, ha assenyalat el Dr. Pallarés.

Amb aquest objectiu, Unión de Mutuas ha llançat una campanya de sensibilització, que promociona la salut en el lloc de treball i potencia un ambient de treball cardio-saludable. Mitjançant diverses guies, la iniciativa recull els factors de risc i el foment dels hàbits de vida saludable per a evitar l’infart, l’ictus i altres patologies del cervell i cardiovasculars.

Per a això, en la web www.uniondemutuas.es, dins de la secció Empresa Saludable es poden consultar les mesures claus per a mantindre un cor sa.

Consells per a cuidar el teu cor i evitar l’enfermetat cardiovascular

Hipertensió arterial: és una patologia crònica en la majoria dels casos sense símptomes, passa desapercebuda i a llarg termini pot derivar en complicacions cardiovasculars com l’infart de miocardi, l’ictus, complicacions renals i oculars.

Colesterol: és una substància grassa natural present en totes les cèl·lules del cos humà i necessària per al normal funcionament de l’organisme. Quan és elevat es coneix amb el terme d’hipercolesterolèmia, responsables de la majoria de les manifestacions clíniques de les enfermetats cardiovasculars.

Tabaquisme: accelera la freqüència cardíaca, contreu les artèries principals i augmenta la pressió arterial, que, al seu torn, augmenta el risc d’accidents cerebrovasculars. A més de sofrir enfermetats pulmonars i múltiples càncers.

Diabetis: poden causar greus enfermetats, que afectaran el cor i els vasos sanguinis, els ulls, els ronyons i els nervis. És una de les principals causes d’enfermetat cardiovascular, ceguesa, insuficiència renal i amputació d’extremitats inferiors.

Sedentarisme: Contribueix a augmentar la prevalença de la hipertensió, el colesterol, el sobrepès i l’obesitat.

Exercici físic: l’activitat física regular produeix beneficis sobre la salut i el control dels factors de risc cardiovasculars, col·labora tant en el manteniment del pes com en el control de les xifres de pressió arterial i colesterol. L’ideal, una hora diària.