Notícies

20/12/2017

El Col·legi d’Advocats i Unió de Mútues analitzen les claus de la nova llei d’autònoms

El Col·legi d’Advocats de Castelló i Unió de Mútues han celebrat una jornada informativa adreçada als professionals de l’advocacia i els operadors jurídics, destinada a explicar i aclarir les novetats i els canvis fonamentals que introdueix la nova llei del treball autònom.

Davant d’una gran afluència de col·legiats, la jornada ha comptat amb la participació del director de la Tresoreria General de la Seguretat Social i director territorial de l’INSS, Bernardo Castelló. En la seva ponència ha explicat les millores que introdueix la nova llei en matèria fiscal i laboral, les bonificacions de cotització i les modificacions pel que fa a l’acció protectora del Règim Especial de Treballadors Autònoms, RETA.

Al llarg de la seva intervenció, el director de la TGSS ha anat analitzat les ajudes a l’emprenedoria, els canvis de base de cotització, l’increment d’altes i baixes, la pluriactivitat i la nova protecció de l’autònom per part de la Seguretat Social, entre altres qüestions, que passen a configurar a partir d’ara el marc regulador del treball autònom a Espanya.

Pel que fa a les noves prestacions socials, Bernardo Castelló ha destacat “l’impuls a la jubilació activa i la transmissió de coneixements” ja que l’autònom en edat de jubilació, amb assalariats, podrà compaginar la seva activitat amb la percepció del 100 % de la pensió.

Castelló ha explicat que per primera vegada s’aplicarà la tarifa plana de 50 euros en la quota per a les dones autònomes que hagin estat mares, “un cop reprenguin lactivitat després de la baixa de maternitat”. També amb la nova llei, aquest col·lectiu de treballadors que hagin de fer-se càrrec de fills menors o familiars dependents “tindran dret a una exempció del 100 %” de la quota d’autònoms per contingències comunes durant un any.

Pel que fa a la nova normativa de la Seguretat Social que estableix la llei, el director de l’INSS ha assenyalat “l’adequació del sistema de cotització als ingressos reals” ja que es passa a pagar pels dies reals d’alta en comptes de pagar per mesos complets com fins ara. Amb aquesta peculiaritat, els autònoms podran donar-se d’alta i de baixa a la Seguretat Social fins a tres vegades l’any i, a més, s’amplien de dos a quatre els possibles canvis anuals de base de cotització.

Pel que fa a l’ajuda a l’emprenedoria, el director de la TGSS ha subratllat que la nova llei enforteix la tarifa plana de 50 euros doblant el seu període de vigència de sis mesos a un any i reduint de cinc a dos anys el termini per reprendre-ho.

A la jornada també ha participat Josefina Rodriguez, membre de la Junta de Govern del Col·legi d’Advocats de Castelló, i ha assenyalat la importància d’aquesta nova llei que preveu mesures pel que fa a la cotització social, fiscal i de drets en benefici del col·lectiu de treballadors autònoms.

Per la seva banda, Pedro Agut, advocat d’Unió de Mútues i expert en Seguretat Social, ha manifestat que és “fonamental millorar la protecció social i la seguretat jurídica dels autònoms i emprenedors”, i ha explicat les diferents prestacions que Unió de Mútues gestiona, com a entitat col·laboradora de la Seguretat Social, a favor dels autònoms que tenen concertada l’acció protectora derivada dels accidents de treball i de les malalties professionals. En aquest sentit, Agut ha remarcat la importància de cotitzar per contingències professionals ja que “l’autònom ha de ser el primer que es protegeixi i es cuidi”.