Notícies

28/09/2020

El SARS-CoV-2, un nou factor de risc cardiovascular?

En el Dia Mundial del Cor, el Dr. Vicente Pallarés recorda als pacients amb factors de risc que extremin les cures quant a l’estil de vida, degut a l’agressió vascular que provoca la Covid-19.

Demà 29 de setembre se celebra el Dia Mundial del Cor i Unió de Mútues s’uneix a aquesta efemèride amb l’objectiu de conscienciar a empreses i treballadors sobre la importància de prevenir les malalties cardiovasculars, que amb 15 milions de pacients a Espanya, continuen sent les principals causes d’emmalaltir i morir en el món.

Les malalties cardiovasculars les originen múltiples factors. Al tabaquisme, la diabetis, el colesterol i la pressió arterial elevats, l’obesitat, inclús la contaminació de l’aire, enguany, «cal afegir un nou factor de risc, la Covid-19», segons ha assenyalat el doctor d’Unió de Mútues i coordinador del Grup de Treball d’Hipertensió Arterial i Malaltia Cardiovascular de Semergen, Vicente Pallarés.

El metge especialista ha fet esment a la relació entre la Covid-19 i les malalties cardiovasculars, i ha afirmat que «els factors de risc cardiovasculars i la presència de cardiopaties agreugen el procés clínic, empitjoren el pronòstic i augmenten la mortalitat».

Així, ha destacat que a l’inici de conèixer-se els primers casos de la Covid-19, el focus es dirigia al pulmó, sent la pneumònia bilateral la versió més greu de la infecció pel virus SARS-CoV-2. Però ja llavors, «les primeres autòpsies començaven a determinar que més del 25 % dels morts ho feien per causes cardiològiques més que respiratòries, constatant la dimensió cardiovascular que requereix l’atenció al pacient amb Covid-19

Sis mesos més tard i després de més de 55 000 articles científics publicats sobre aquesta malaltia, ha explicat el Dr. Pallarés, «el tractament gira en la direcció de control del sistema cardiovascular, sobretot des del punt de vista de la inflamació i també de la coagulació», per la qual cosa, d’acord amb el missatge mundial llançat per les autoritats sanitàries, «cal extremar les cures i el control d’aquells pacients ja diagnosticats de malaltia cardiovascular o amb factors de risc de patir-la, ja que el nexe comú de tots és la inflamació vascular».

També, el metge d’Unió de Mútues ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat i ànim als pacients amb malaltia cardiovascular o factors de risc cardiovasculars. Si mantenen de manera estricta les seves cures quant als seus estils de vida, control del pes, alimentació saludable, mínim consum de sal, exercici físic i res de fumar, i a més compleixen perfectament l’adherència als tractaments prescrits pel seu metge, «el seu risc de poder emmalaltir per la Covid-19 és el mateix que el de la població general».

Pla de Salut Cardiovascular
Unió de Mútues té a la disposició del seu col·lectiu protegit, en la web corporativa i dins del seu Pla de Salut Cardiovascular, una àmplia col·lecció de material preventiu perquè empreses i treballadors coneguin els factors de risc cardiovascular que provoquen l’aparició de l’infart, l’ictus o altres patologies cerebrovasculars.

A través de 15 petites guies, la mútua aporta informació sobre les causes que provoquen la hipertensió arterial, l’arterioesclerosi, la malaltia arterial perifèrica, la dislipèmia, la cardiopatia isquèmica, la diabetis, l’ictus o l’obesitat, entre altres.

Així mateix, i amb l’objectiu de sensibilitzar als treballadors sobre la importància d’adoptar canvis en l’estil de vida que els protegeixi de les malalties del cor, la Mútua també facilita consells sobre la dieta saludable, l’exercici físic, l’eliminació del tabac i la reducció del consum d’alcohol.