Cuides la teva pell?

La pell és un òrgan en constant renovació. No és un simple embolcall, és molt més. És l’òrgan viu més pesat (de 3 a 4 kg) i el més ampli del cos humà (de 1.5 a 2 m2), amb multitud de funcions. En permanent relació amb els altres òrgans, la pell pot revelar les disfuncions o malalties que pateixin altres òrgans del nostre cos.

Observar-la i cuidar-la és una obligació. En aquesta secció descobriràs totes les seves funcions i els consells per a tenir-ne cura d’ella.

Les funcions de la nostra pell

Barrera Piel VAL CAT

Sabíeu que la pell té múltiples funcions?

La pell és un òrgan vital per a la nostra salut i benestar globals. La pell sana actua com una barrera entre el món extern i l’interior del cos i és la nostra línia defensiva enfront de bacteris i virus. Una pell sana manté l’equilibri de líquids i contribueix a regular la temperatura corporal.

Les funcions de la pell són:

Protegir: la pell protegeix el cos de l’agressió del nostre entorn. L’agressió pot ser mecànica, física, química o microbiana a través de, entre d’altres, mecanismes cel·lulars i immunològics i la seva integritat (impermeabilitat, resistència i flexibilitat) és una necessitat prioritària en tot moment.

Transmissió: la pell s’utilitza per transmetre informació entre el cos i el món exterior a través de les seves múltiples terminacions nervioses, que reben estímuls tàctils, tèrmics i dolorosos.

Intercanvi: la pell participa en mecanismes complexos, com la regulació de la temperatura corporal (per l’eliminació de calor i l’evaporació de la suor secretat per les glàndules sudorípares, així com l’eliminació de substàncies nocives) i la síntesi de vitamina D, que és essencial per al creixement dels ossos.

Com sabem que la pell ens està ajudant i està complint la seva funció?

Per exemple, al tocar alguna cosa calenta, ens avisa perquè no ens cremem; si ens punxem, avisa ràpidament perquè retirem la mà; si fa fred, ens avisa perquè ens abriguem; si fa calor, s’autoregula per a evitar que perdem massa líquid i prenguem les mesures oportunes.

Consells per a tenir una pell saludable

És important tenir cura de la pell perquè compleixi totes les seves funcions correctament. Per això és important seguir les següents recomanacions:

1-Aplicar protecció solar.

Cal fer-ho cada dia abans de sortir a l’aire lliure. El protector solar és el més semblant que tenim a una font de joventut. Amb ell retardem l’envelliment de la pell i prevenim el càncer de pell.

Busca un protector solar que ofereixi protecció d’ampli espectre (factor 30 o superior) i resistència a l’aigua (molt important). Quant als nens, es recomana aplicar protector solar als nens de 6 mesos en endavant.

2-Stop al tabac.

Fumar accelera la rapidesa amb que envelleix la pell. A més, el tabac provoca que les ferides triguin més a curar-se. Fumar també empitjora algunes malalties de la pell, com la psoriasi i la hidradenitis supurativa.

3-Revisa la teva pell per a detectar possibles canvis.

Els autoexàmens de la pell poden ajudar-te a detectar canvis que fins i tot poden ser deguts a un càncer de pell. Si observem la pell i consultem ràpidament, en fases primerenques, el càncer és tractable i curable.

Si notes una taca que difereix de les altres, o una que canvia, pica o sagna, posa’t en contacte amb un metge expert per a tractar-lo.

4-Si t’agrada lluir bronzejat …

Utilitza un autobronzejador que hagi estat testat farmacològicament i recomanat pel teu dermatòleg. Pot donar-te l’aspecte que desitges sense riscos.

5-Utilitza productes per a la cura de la pell que coincideixin amb les necessitats de la teva pell.

Hi ha diferents tipus de pell: greixosa, seca, normal, mixta o sensible. Cada tipus de pell té unes condicions diferents. Utilitza productes testats farmacològicament per a les necessitats de la teva pell: t’ajudaran a mantenir-la sana i cuidada.

6-Renta’t la cara al despertar-te, abans d’anar a dormir, després de l’exercici i sempre si s’ha suat.

Rentar-se al despertar elimina la brutícia i els bacteris que s’assenten a la cara mentre dorms. Abans d’anar a dormir, elimina restes de maquillatge, de contaminació ambiental, fum de tabac, etc.

Quan et rentis la cara, fes-ho suaument. Una neteja suau de la cara ajudarà a que la pell tingui millor aspecte. Utilitza per a això aigua tèbia i sabó, amb moviments circulars amb la punta dels dits. Acaba esbandint completament i seca suaument la teva cara amb una tovallola neta.

7-Estrès: com menys, millor.

Trobar formes saludables de controlar l’estrès també pot ajudar a la teva pell. Algunes malalties de la pell com la psoriasi i la dermatitis atòpica (èczema) sovint apareixen per primera vegada després d’una situació d’estrès. L’estrès també pot causar brots de moltes afeccions de la pell, inclosos l’acné, l’èczema i la psoriasi.

8-Consulta sempre al teu metge de família o al dermatòleg.

Ells sabran assessorar-te i donar-te els millors consells per a la cura de la teva pell.

La pell té memòria

Pell només en tenim una i, a més, té memòria. Amb el pas dels anys ens recordarà el mal que li haguem provocat en el passat.

La pell dels més petits, els nens, absorbeix fins a tres vegades més radiació que la dels adults. És per això que l’ús de la protecció solar és en una prioritat.

Els pares han de conscienciar de la importància de l’ús de crema solar als nens i responsabilitzar d’aplicar crema de protecció solar de factor 50 o superior no només quan estiguem a la platja o la piscina, sinó també en d’altres situacions com pot ser al jugar al parc o al passejar per la ciutat. Si tens algun dubte, consulta sempre amb el teu metge o farmacèutic, que sabran aconsellar-te.

És important seguir bé les pautes marcades pels experts de l’aplicació de la crema solar per a prevenir situacions com:

– Immediata: la possibilitat que els nens presentin una cremada solar. No és un problema menor ja que, tot i que es curi i la pell recuperi el seu estat previ, l’efecte memòria persistirà de per vida.

– A llarg termini: no haver prestat la suficient atenció a la infància-adolescència incrementa el risc de patir un càncer de pell.

Davant d’una cremada solar en els teus fills: ACTUA.

 1. Si detectes que la pell de l’infant està vermella, no serveix aplicar més fotoprotector. Dóna per acabat el dia de platja, piscina o excursió i aneu a un lloc fresc i protegit.
 2. Banya a l’infant amb aigua temperada, mai calenta però tampoc freda.
 3. No facis servir sabó: podria irritar la pell.
 4. Eixuga’l amb cura, lleugera pressió amb la tovallola, sense fregar.
 5. Si lo anterior no és suficient, aplica compreses humides.
 6. Quan la temperatura de la pell i l’enrogiment comencin a remetre, s’aplica una loció hidratant.
 7. Vesteix a l’infant amb peces de cotó folgades. Mai teixits sintètics o de llana!!
 8. La cremada solar augmenta el risc de deshidratació: assegura’t que ingereixi suficient líquid durant els dos o tres dies següents a l’exposició. L’aigua és sempre la millor opció, però també serveixen altres opcions (batuts de fruites, gelats …).
 9. Si la cremada produeix dolor, consulta amb el teu metge.
 10. Davant d’una cremada d’extensió considerable, que hagi desenvolupat butllofes o amb moltes molèsties (febre, calfreds, mal de cap, marejos …) acudeix al teu centre de salut o hospital perquè sigui valorat per un metge. Mai punxis/trenquis les ampolles que hagi generat la cremada.

I no oblidis:

 • A més de la fotoprotecció, els nens han d’estar a l’ombra el major temps possible.
 • Evita les hores centrals del dia (12 a 17 h).
 • Assegura’t que beuen molta aigua i utilitzen gorres amb visera i roba de cotó.
 • Quan el sol sigui molt intens, els nens han d’utilitzar ulleres de sol per a protegir els seus ulls. Assegura’t que siguin homologades.

Protegeix la teva pell

Sun Protection Factor

Protegeix-te dels UVB
• Baixa 6-10
• Mitjana 15-25
• Alta 30-50
• Molt alta 50+

Després de 20 minutos en l’aigua el protector perd el 50% de la seva eficàcia.
A mig metre de profunditat la intensitat del sol és encara del 40%.

UVB: cremada solar i càncer de pell. S’absorbeixen en l’epidermis.
UVA: cremada solar, envelliment prematur, càncer de pell. Penetren fins a la dermis.
UVC: artificial en cabines de bronzejat.

Quina és la protecció que necessita la teva pell?

Pell molt clara.
Ulls blaus. Pigues.
Gairebé albins.
Protecció molt alta.
IP Recomanat= 50+

Pell clara.
Ulls blaus o clars.
Cabells rossos o pèl-roig.
Protecció alta.
IP Recomanat= 50-30

Pell blanca.
lleugerament bruna.
Ulls i cabells castanys o foscos.
Protecció mitjana.
IP Recomanat= 15-25

Pell negra o bruna.
Protecció baixa.
IP Recomanat= <10

Material de suport

En Unió de Mútues ja estem conscienciats de la importància de protegir-nos del sol i cuidar la nostra pell. Suma’t al nostre repte. Posem a la teva disposició materials de suport perquè ens ajudis a compartir aquests consells i recomanacions en la teva empresa i així siguem cada vegada més els que cuidem la nostra pell.

Uneix-te, comunica i comparteix!

Vídeo