Notícies

14/02/2017

Inspecció de Treball farà 52.000 controls durant 2017 a la Comunitat Valenciana

Unió de Mútues ha organitzat una jornada sobre les línies d’actuació que desenvoluparà la Inspecció de Treball a la Comunitat Valenciana durant aquest any. El coneixement dels plans de la Inspecció permet a les empreses adequar les seves activitats i la seva estratègia de recursos humans als criteris marcats per la Inspecció.

La jornada, celebrada a la seu de la Federació Empresarial del Metall, ha congregat més de 150 professionals laborals i directius de recursos humans.

La Inspecció de Treball farà un total de 52.026 actuacions programades enguany a la Comunitat Valenciana, enfront de les 49.155 actuacions dutes a terme durant el 2016, segons ha anunciat el director territorial de la Inspecció de Treball de la CV, Eusebio Ortiz, en el transcurs de la jornada organitzada per Unió de Mútues celebrada avui a la seu de Femeval a València.

La jornada, que tenia l’objectiu de presentar les principals línies d’actuació de la Inspecció de Treball per a 2017, ha congregat més de 150 professionals, directius de recursos humans, assessors laborals i empresaris.

Els controls, segons ha destacat el director de la Inspecció de Treball, aniran destinats a vigilar les relacions laborals, la prevenció de riscos, la lluita contra l’ocupació irregular, l’economia submergida i la defensa dels drets dels treballadors.

La lluita contra l’abús en la contractació temporal, la subcontractació, el registre del temps treballat, la igualtat efectiva entre dones i homes, les condicions de seguretat i el treball no declarat o falsament declarat són situacions que fiscalitzarà la Inspecció de Treball, per a la qual cosa té previst fer un total de 52.026 actuacions a la Comunitat Valenciana, un 5,8% més que el 2016.

En la seva intervenció, el director de la Inspecció de Treball, Eusebio Ortiz, ha manifestat que durant el 2017 s’intensificarà la inspecció contra l’ocupació irregular, en concret contra la contractació temporal en frau de llei, amb l’objectiu de transformar en indefinits els contractes temporals que en realitat cobreixen necessitats permanents.

Segons les dades aportades per Eusebio Ortiz, durant el 2016, la Inspecció de Treball va aconseguir que empreses de tota la CV transformessin 6.094 contractes temporals en indefinits, pràcticament 500 contractes per mes, la qual cosa va suposar un increment d’un 19,4% respecte de 2015. A la província de València, gràcies a aquests controls, 3.287 persones van passar a ser indefinides, a Castelló, 695, i a Alacant, 2.112.

Ortiz ha destacat que en només quatre mesos, des d’octubre fins a aquest mes de febrer “portem 2.500 contractes transformats en indefinits”, i ha insistit que amb la contractació a temps parcial “actuarem amb fermesa, serem rigorosos”.

També, durant el 2017, s’intensificarà el control sobre el compliment de la jornada laboral, amb l’exigència que les empreses registrin la jornada diària dels seus treballadors, ja que, segons Ortiz, “no es tracta d’entorpir la flexibilitat de la jornada, sinó d’evitar els excessos”. En les visites, a més del registre de la jornada, també es comprovarà la realització de les hores extres, la seva remuneració i la seva cotització.

També, durant el 2017, la Inspecció de Treball incrementarà les inspeccions a les empreses de treball temporal, ETT, amb l’objectiu de verificar el compliment del marc normatiu que regula aquest tipus d’empreses. L’activitat inspectora augmentarà amb l’arribada de la campanya citrícola.

Pel que fa a la prevenció de riscos, el 22% de la feina de la Inspecció se centrarà en aquest àmbit. La vigilància es dirigirà a la lluita contra la sinistralitat, el control de les condicions de seguretat en el treball dels diversos sectors productius, com ara metall, construcció, etc., les fórmules de gestió preventiva a les empreses i la investigació dels accidents de treball greus, mortals, lleus i l’emplenament correcte dels comunicats.

Les actuacions en el camp de l’economia irregular i el treball d’estrangers suposaran el 33% de les inspeccions, amb l’objectiu de desemmascarar empreses fictícies, fer aflorar ocupació i combatre el treball no declarat i el declarat falsament, especialment en els sectors del comerç, serveis, construcció, indústria, agricultura, transport i hostaleria, amb una incidència especial en l’oci nocturn i els esdeveniments estacionals.

El director territorial de la Inspecció de Treball, Eusebio Ortiz, també ha fet referència a la implantació de l’Oficina Nacional de Lluita contra el Frau, la finalitat de la qual és combatre el treball no regulat, el treball irregular i el frau a la Seguretat Social. La nova Oficina estarà integrada per tots els organismes públics implicats en la lluita contra el frau laboral i contra la Seguretat Social de l’Administració de l’Estat i col·laborarà estretament amb les comunitats autònomes.

La jornada ha estat presentada pel secretari general de FEMEVAL, Alejandro Soliveres, qui ha destacat que Unió de Mútues i Femeval, amb una clara vocació de servei, estan alineades “amb les empreses per donar-los una cobertura de qualitat i els millors serveis en la protecció dels treballadors, la prevenció i la millora de les condicions de treball perquè així guanyem en ocupabilitat, productivitat, rendibilitat i, per tant, més cotitzacions”.

Per la seva banda, la directora territorial d’Unió de Mútues, Mª Ángeles Capilla, ha destacat l’important paper que desenvolupa la Inspecció de Treball pel que fa a la prevenció d’accidents, la protecció dels treballadors i la millora de les condicions de treball, ja que garanteix “un bon ambient de treball i contribueix, per tant, a incrementar la productivitat laboral, una qüestió que interessa tant als treballadors com a les empreses”.