Notícies

06/02/2019

Inspecció de Treball realitzarà 54.383 controls durant 2019 a la Comunitat Valenciana

La Inspecció de Treball realitzarà un total de 54.383 actuacions programades al llarg del present any a la Comunitat Valenciana, segons ha anunciat el director territorial de la Inspecció de Treball i Seguretat Social, Francisco Rogero, en el transcurs de la jornada organitzada per Unió de Mútues, celebrada, avui, a la seu de la Federació del Metall, FEMEVAL, a València.

La jornada, amb l’objectiu de presentar les principals línies d’actuació de la Inspecció de Treball i Seguretat Social, ITSS, per 2019, ha reunit un centenar de professionals, directius de recursos humans, assessors laborals i empresaris.

La planificació inspectora se sustenta, enguany, sobre el Pla Director per un Treball Digne, aprovat el mes passat de juliol pel Govern, amb l’objectiu principal de recuperar drets laborals i millorar la qualitat de l’ocupació i de les condicions de treball, reforçant la sostenibilitat present i futura de la Seguretat Social i de les prestacions socials.

Segons el director de la Inspecció de Treball, Francisco Rogero, els inspectors i subinspectors duran a terme tasques de vigilància centrades en quatre grans grups de matèries: la prevenció de riscos, l’ocupació i les relacions laborals, el compliment amb la normativa de la Seguretat social i la lluita contra l’economia irregular.

Per tot això, es preveu realitzar un total de 7.664 actuacions a Castelló, 15.010 a Alacant i 31.709 a València, amb el desenvolupament de campanyes en els principals sectors d’activitat econòmica com l’hostaleria, el comerç, la construcció i el sector agrícola.

En l’àmbit de la prevenció de riscos laborals hi ha programades 11.896 actuacions, les quals suposen el 21,8% del total de les inspeccions. Com a principal novetat destaca la posada en marxa, per 2019, d’una campanya de control i vigilància de riscos musculoesquelètics per a les cambreres de pis en hotels, treballadors a les residències de la tercera edat i en els magatzems de manipulació i envasat de cítrics.

També per al present any, segons Rogero, s’intensificarà el control sobre “les condicions de treball amb el control de l’abús i el frau dels contractes temporals, la subcontractació i la cessió il·legal en sectors com el turístic, la construcció i l’agrícola“. En aquesta matèria, d’ocupació i relacions laborals, es realitzaran 11.948 actuacions, les quals suposen el 22% de la totalitat de l’activitat prevista.

A més a més, Rogero ha anunciat la creació de la Unitat de Lluita contra la Discriminació, organisme que lluitarà contra la discriminació en l’accés a l’ocupació, la promoció professional, les condicions retributives, i l’accés a la formació professional.

Així mateix, la vigilància contra l’explotació laboral, la regularització del “fals autònom”, i el compliment de les obligacions amb la Seguretat Social pel que fa a l’afiliació alta i enquadrament de treballadors i empreses, suposaran el 24,2% de les Inspeccions, amb un total de 13.154, amb l’objectiu de combatre el treball no declarat, falsament declarat, la lluita contra el frau en la cotització i el respecte al sistema de protecció social.

Pel que fa a l’economia irregular, la Inspecció de Treball realitzarà 16.235 inspeccions a la Comunitat Valenciana, centrades especialment en els sectors de l’agricultura, la construcció, el comerç, l’hostaleria, el transport a la llar i els serveis. En concret, Francisco Rogero, ha detallat que en les explotacions i cultius agraris es duran a terme 725 controls destacant especialment els controls durant la recollida de la taronja a València i Castelló, la nespra a Alacant, el raïm a Requena-Utiel, València i Alacant, i la recollida del caqui a la Ribera del Xúquer.

Per la seva banda, el secretari general de FEMEVAL, Alejandro Soliveres, ha assenyalat el “treball reeixit de més 20 anys amb Unió de Mútues protegint i beneficiant a les empreses i els treballadors“, una relació que, en l’actualitat, possibilita afrontar nous escenaris i nous reptes com els que, en matèria de riscos laborals, es deriven de l’ús de les noves tecnologies.