Notícies

09/03/2020

La transparència, un dels pilars per aconseguir la confiança dels grups d’interès

Unió de Mútues participa a la jornada La transparència com a punt de partida de la RSE

Unió de Mútues ha participat en la V Jornada Implementar la RSE: La transparència com a punt de partida de la RSE, organitzada conjuntament per la Càtedra d’Economia Social del Tecnocampus-Universitat Pompeu Fabra, i l’empresa d’economia social Apunts.

Durant la jornada ha tingut lloc la celebració d’una taula rodona on Unió de Mútues, juntament amb les empreses El teusgsal i Organic Cotton Colors, han abordat el desenvolupament de la transparència als seus respectius models d’organització. La directora adjunta de l’Escola de Ciències Socials i de l’Empresa del Tecnocampus, Dolors Celma, ha actuat de moderadora.

Per part d’Unió de Mútues, el director territorial a Catalunya, Antoni Orozco, ha manifestat que la transparència és un dels pilars més robustos de la mútua, un valor que està present en l’organització des del 2003, any de publicació del Primer Codi Ètic de l’entitat, i que durant aquests 17 anys “ha marcat el camí del que avui dia som: una organització culturalment transparent que compta amb la confiança dels grups d’interès, i molt especialment de les nostres empreses mutualistes, treballadors associats i autònoms adherits”.

Gràcies al compromís adquirit amb la transparència, Unió de Mútues començà en 2006, nou anys abans que tingués obligació de fer-ho, a publicar les Memòries de Responsabilitat Social, de manera que seguia el model internacional GRI i subministrava informació clara, útil i estandarditzada de les seves accions des de la triple dimensió econòmica, social i mediambiental.

Tot aquest treball previ va fer possible que quan es publicà en 2012 la IQNet SR10, Unió de Mútues obtingués, aquest mateix any 2012, la certificació de la seva gestió de la RSC seguint aquest estàndard internacional.

Des de llavors, ha destacat Antoni Orozco, la IQNet SR10 és per a Unió de Mútues una eina necessària i molt útil per recaptar la informació necessària per a les memòries anuals de rsc, per tenir coneixement de les necessitats i expectatives dels grups d’interès, i per poder definir i prioritzar les accions dels plans estratègics de responsabilitat social que anualment implementa la mútua al seu sistema de gestió.

D’aquesta manera, les memòries GRI que elabora tots els anys la mútua i la renovació periòdica de la certificació de la IQNet SR10, reflecteixen la transparència en la gestió de les prestacions sanitàries i econòmiques que com a mútua col·laboradora amb la Seguretat Social té encomanades i també reflecteix l’alta satisfacció que els grups d’interès tenen dels serveis que la mútua presta, que en el cas dels treballadors protegits aconsegueix el 96% i en el cas de les empreses mutualista supera el 95%, ha assenyalat Orozco.

També el director territorial ha afegit que la responsabilitat social ha permès l’avanç en la mútua amb la implantació d’altres models de gestió responsables i certificats que garanteixen l’excel·lència empresarial segons el model EFQM en el nivell 600+, la qualitat dels serveis, la I+D+i, la gestió mediambiental, la seguretat del pacient, l’empresa saludable, l’Esquema Nacional de Seguretat, la seguretat de la informació i la prevenció de delictes i compliance penal.