Notícies

06/06/2024

Pla nacional d’actuacions preventives dels efectes de l’excés de temperatura sobre la salut. Any 2024

Des de l’any 2004 el Ministeri de Sanitat elabora cada any el Pla Nacional d’actuacions preventives dels efectes de l’excés de temperatura sobre la salut que comença el mes de juny i roman actiu fins a Setembre.

L’aplicació d’aquests Plans, que informen la població com protegir-se i cuidar a les persones de major risc entre una altra mena d’actuacions, està tenint un impacte positiu en relació amb la prevenció de problemes i malalties relacionades amb l’exposició a la calor excessiva, ja que estableix mesures per a reduir aquests efectes i aprofundeix en la coordinació de les institucions de l’Administració de l’Estat.

L’impacte de les temperatures extremes en la salut pot provocar una resposta fisiològica insuficient del sistema termoregulador del cos humà, alterant les funcions vitals. Els problemes de salut derivades poden ser de diversa consideració com a enrampades, deshidratació, insolació o cop de calor.

Aquests problemes de salut poden veure’s incrementats per l’edat de les persones o per malalties subjacents, però també existeixen altres factors associats com són els factors personals (persones majors de 65 anys o menors de 4 anys, embarassades, malalties cròniques, malalties cardiovasculars o respiratòries, malalties mentals, tractaments mèdics….), factors ambientals, laborals o socials (persones sense llar, persones majors que vius soles, condicions econòmiques desfavorables, contaminació ambiental, condicions laborals precàries….), factors locals (demogràfics i d’adaptació de les persones al clima local).

Per al desenvolupament del Pla Nacional es comproven les dades facilitades per l’AEMET sobre les temperatures màximes desagregades per capitals de província, comunicant els valors de risc a les respectives Comunitats autònomes i/o Ciutats autònomes afectades i així posar en marxa conjuntament les mesures previstes. A més, segons el nivell de risc (0, 1, 2, 3) es duen a terme un altre tipus d’actuacions com la informació a la població, amb especial interès als grups de persones vulnerables.

Existeix un servei de subscripció per a la comunicació i informació a la població, professionals de sanitat, grups d’interès i serveis socials que informa diàriament per mitjà de SMS o correu electrònic sobre les temperatures i nivells de risc per a la salut en cada província.

També en la pàgina web del Ministeri de Sanitat i en les xarxes socials es faciliten consells útils i recomanacions generals per a la població, a més de proporcionar als mitjans de comunicació aquesta informació per a la seva difusió.

Algunes de les mesures i recomanacions generals disponibles en l’Annex IV del present Pla Nacional 2024 són:

1. Beu aigua i líquids amb freqüència, encara que no sentis set i amb independència de l’activitat física que realitzis.
2. Evita les begudes amb cafeïna, alcohol o molt ensucrades, ja que poden afavorir la deshidratació.
3. Encara que qualsevol persona pot sofrir un problema relacionat amb la calor, presta especial atenció a: bebès i menors, lactants i dones gestants, així com persones majors o amb malalties que puguin agreujar-se amb la calor (com les malalties cardíaques, renals, diabetis, hipertensió, obesitat, càncer, patologies que dificulten la mobilitat, demència i altres malalties mentals, així com l’abús de drogues o alcohol).
4. Roman el major temps possible en llocs frescos, a l’ombra o climatitzats, i refresca’t cada vegada que el necessiti.
5. Procura reduir l’activitat física i evitar realitzar esports a l’aire lliure en les hores centrals del dia.
6. Usa roba lleugera, folgada i que deixi transpirar.
7. Mai deixis cap persona, ni mascotes, en un vehicle estacionat i tancat (especialment a persones menors d’edat, majors o amb malalties cròniques).
8. Consulta al teu professional sanitari davant símptomes que es prolonguin més d’una hora i que puguin estar relacionats amb les altes temperatures.
9. Mantingues les teves medicines en un lloc fresc; la calor pot alterar la seva composició i els seus efectes.
10. Fes menjars lleugers que ajudin a reposar les sals perdudes per la suor (amanides, fruites, verdures, sucs, etc.)

Pots trobar aquí el document del Pla  Nacional d’actuacions preventives dels efectes de l’excés de temperatura sobre la salut, així com informació relacionada en el següent enllaç.