Notícies

15/11/2021

Prevenció i control de la diabetis

A les portes de l’hivern, i amb una relaxació de les mesures higièniques davant de la Covid-19, «es fa més probable que coincidisquen la pandèmia per coronavirus i l’epidèmia de grip i que, per tant, augmenten les complicacions en els grups de risc per als quals les dues malalties poden ser especialment perjudicials».

El metge d’Unión de Mutuas i coordinador del Grup de Treball d’Hipertensió Arterial i Malaltia Cardiovascular de Semergen, Vicente Pallarés, en el Dia Mundial de la Diabetis, recorda que les persones amb diabetis tenen més possibilitats de patir greus complicacions com ara l’infart, l’accident vascular cerebral, la insuficiència renal o la pèrdua de visió, entre d’altres.

Per a evitar aquesta situació és molt important reduir les possibles complicacions a la població més vulnerable, ja que encara que la diabetis estiga ben controlada, el sistema immunitari pot tenir més dificultat per a lluitar contra les infeccions en comparació amb les persones que no pateixen diabetis.

Per això, «vacunar-nos és la fórmula més segura de protegir la nostra salut, fins i tot si s’estan prenent medicaments, ja que els efectes secundaris de les vacunes generalment són molt lleus i desapareixen sols en pocs dies», ha explicat el Dr. Pallarés.

Aixi mateix, el metge especialista ha recordat que la diabetis afecta més de cinc milions de persones a Espanya. La taxa d’incidència és d’11,6 casos per cada mil persones l’any. Això suposa que anualment es diagnostiquen 386.000 nous casos d’aquesta malaltia en la població adulta. A més, hi ha un 43 % de casos que no estan diagnosticats, i aproximadament la meitat de les persones amb diabetis no tenen un bon seguiment.

Dieta, exercici físic i medicació

També ha recordat que la dieta saludable, l’activitat física regular, el manteniment d’un pes corporal normal i l’abandonament del consum del tabac prevenen o eviten la progressió de la malaltia. Tot plegat, i juntament amb una perfecta adherència al tractament i a les revisions mèdiques periòdiques afavoriran un millor control de la diabetis i evitarà les complicacions.

Unión de Mutuas, com a entitat compromesa amb la salut i el benestar de les persones, subratlla la necessitat de prevenir, diagnosticar i tractar la diabetis per reduir-ne l’impacte i disminuir possibles complicacions d’aquesta malaltia, que afecta més de 5 milions de persones a Espanya.