Notícies

17/11/2022

Unió de Mútues aborda els últims avanços en el tractament rehabilitador de l’espatlla

  • La lesió d’espatlla, juntament amb la lumbàlgia, és una de les patologies més prevalents al món laboral.
  • És una de les consultes més freqüents, i arriba a afectar el 25 % de la població en algun moment de la vida.
  • La mútua imparteix formació continuada al seu equip sanitari per a una millor qualitat assistencial.

El dolor a l’espatlla és una patologia que pot comportar un absentisme laboral perllongat. Engloba diversos processos d’incapacitat mèdica que s’allarguen més enllà dels dotze mesos de baixa, o bé passen a una situació d’incapacitat permanent, cosa que comporta seqüeles en la salut dels pacients a més d’un alt cost en prestacions i en recursos assistencials.

És una de les articulacions que més dolors produeix i que amb més freqüència es pot lesionar. Per això, i dins l’àmbit de la medicina i la fisioteràpia laboral, Unió de Mútues ha organitzat a diferents seus un Curs d’actualització en la rehabilitació de l’espatlla, adreçat al personal sanitari, amb l’objectiu d’abordar els darrers avenços i evidències científiques en el tractament i el maneig rehabilitador d’aquesta patologia.

El curs forma part dels continus programes formatius que impulsa la mútua per a la millora contínua de la qualitat dels serveis assistencials que presta als treballadors lesionats i accidentats.  Una pràctica formativa que a més d’enriquir la formació professional dels fisioterapeutes participants, també afavoreix la pràctica assistencial procurant una recuperació òptima dels pacients i una agilització dels processos i reincorporació al lloc de treball.

El curs ha estat impartit pel cap de Fisioteràpia de l’Hospital de l’Esperit Sant de Barcelona i professor de l’Escola Universitària Gimbernat, Lluís Puig, que s’ha centrat en les afeccions degeneratives i traumàtiques de l’espatlla per ser motius de consulta més freqüent a la clínica habitual de la mútua, així com al maneig conservador, no quirúrgic, de les lesions, i les tècniques rehabilitadores més noves que contribueixin a garantir una completa i ràpida recuperació.

Millora de la qualitat assistencial

Els professionals de la mútua han pogut revisar i actualitzar els seus coneixements de biomecànica, fisiopatologia i teràpia manual, qüestions claus que permeten avançar en una millor exploració, valoració i tractament de l’espatlla, tant conservador com postquirúrgic.

Així, han abordat els tractaments rehabilitadors de les lesions degeneratives del manegot dels rotatoris i del bíceps, el trencament del rodet o teixit que manté estable l’articulació, i el tractament postquirúrgic després d’una cirurgia oberta i una cirurgia artroscòpica del manegot dels rotatoris, entre d’altres.

Igualment, han analitzat els diferents tractaments a les lesions traumàtiques. Entre altres, les fractures en què s’utilitzen plaques per a l’estabilització òssia i els tractaments rehabilitadors per recuperar la funcionalitat de l’espatlla després d’una intervenció quirúrgica amb col·locació de pròtesis tant anatòmiques com invertides.

Fisoterapetuas de Unión de Mutuas Valencia en el Curso del Hombro con Lluis Puig Personal sanitario, con el Lluis Puig, abordando los últimos avances y evidencias científicas en el tratamiento y manejo rehabilitador del hombro.