Unió de Mútues de Segorb ha acollit una jornada informativa sobre la nova llei d’autònoms amb l’objectiu d’impulsar l’ocupació per compte propi a través d’ajuts econòmics i una reducció dels tràmits burocràtics. L’acte ha comptat amb la presència del director gerent de la Federació Empresarial Comarcal de l’Alt Palància (FECAP), i el representant de l’ATA a la província de Castelló, Juan Bolós, el conseller de la mútua, Rafael Zarzoso, i el director territorial de la Tresoreria General de la Seguretat Social i de l’INSS, Bernardo Castelló.
En la seva intervenció, Bernardo Castelló ha analitzat les principals novetats que introdueix la norma pel que fa a les millores fiscals i laborals, la reducció de les càrregues econòmiques i administratives, la pervivència de l’activitat emprenedora i la jubilació activa. La nova llei va entrar en vigor el passat 26 d’octubre, a excepció d’una sèrie de mesures que no tindran efecte fins al proper 1 de gener de 2018.
El director de la TGSS ha assenyalat que els nous autònoms, o aquells que no s’han donat d’alta com a tals en els últims dos anys, podran gaudir durant 12 mesos del pagament únic de 50 euros de quota a la Seguretat Social. A més, podran gaudir de dos anys de rebaixes en el pagament de les seves cotitzacions a la Seguretat Social, ja que s’augmenten les bonificacions de la tarifa plana fins als 24 mesos, és a dir, durant els sis mesos següents als 12 mesos de la tarifa de 50 euros hi haurà una bonificació del 50 %, que serà del 30 % en els últims sis mesos.
Bernardo Castelló també ha fet referència a la flexibilitat i als canvis en la base de cotització. La nova llei dona llibertat als autònoms per donar-se d’alta i de baixa a la SS fins a tres vegades l’any amb dret a començar a pagar el mateix dia en què es produeix el tràmit, “adequant així les altes i les baixes a l’activitat real de l’autònom i evitant que hagin de cotitzar tot el mes complet”, ha manifestat Castelló.
Els autònoms, a més, podran canviar les seves bases de cotització fins a quatre vegades l’any, en els períodes compresos entre l’1 de gener i el 31 de març, entre l’1 d’abril i el 30 de juny, entre l’1 de juliol i el 30 de setembre i entre l’1 d’octubre i el 31 de desembre. Una mesura que pretén “adaptar-se a la temporalitat de les activitats”,ha remarcat Castelló.
Així mateix, els autònoms veuran reduïts els recàrrecs per l’ingrés de quotes fora del termini, una mesura que tindrà efecte a partir de l’1 de gener del 2018. Fins ara la demora en el pagament de les cotitzacions a la Seguretat es penalitzava amb un recàrrec del 20 %, percentatge que amb la nova mesura es redueix a la meitat, 10 %, “sempre que les quotes s’abonin durant el primer mes natural següent del venciment del termini”.
Bernardo Castelló també s’ha referit als treballadors en règim de pluriactivitat, els quals, des del passat 26 d’octubre, tenen dret al reemborsament directe, i sense sol·licitud prèvia, del 50 % de l’excés de cotització, que es realitzarà d’ofici per la Tresoreria General de la Seguretat Social.
Per la seva banda, el director gerent de la FECAP i representant de l’ATA a la província de Castelló, Juan Bolós, ha destacat la importància dels treballadors autònoms a la comarca de l’Alt Palància, on “tres de cada deu persones són treballadors per compte propi, emprenedors que tracten d’augmentar la riquesa de la nostra comarca generant ocupació”. En aquest sentit, Bolós ha ofert dades de la Generalitat, del 30 de setembre de 2017, segons les quals l’Alt Palància compta amb 6.517 persones donades d’alta a la Seguretat Social, de les quals “el 31,89 %, és a dir, 2.078, cotitzen en el règim de treballadors autònoms”.
Així mateix, el conseller d’Unió de Mútues, Rafael Zarzoso, ha manifestat la necessitat que des dels poders públics es doni suport i s’incentivi el treball autònom, des del punt de vista econòmic en matèria de cotització, en matèria fiscal i també en matèria de drets, de foment de l’emprenedoria, la reemprenedoria, l’eliminació de traves administratives i de millora de la protecció social i de la seguretat jurídica perquè “el treball autònom constitueix el germen fonamental en la generació del teixit empresarial”.
En aquest sentit ha destacat el paper tan important que han tingut els emprenedors en la sortida de la crisi econòmica, assenyalant que “en el que portem de l’any de 2017 el col·lectiu autònom ha generat una mitjana de 217 llocs de treball nets diaris”.
Documentació sobre la Llei d’Autònoms, elaborada i proporcionada per Bernardo Castelló, director territorial de la TGSS i de l’INSS.