Notícies

04/07/2023

Com previndre el càncer de pell: riscos i mesures preventives

L’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia estima que un terç de tots els càncers que pateix l’ésser humà són cutanis.

El càncer cutani s’ha convertit en un greu problema per a la salut pública al nostre país. Conéixer els riscos d’aquesta malaltia i conscienciar sobre les bones pràctiques és el millor remei per a previndre aquesta malaltia.

El càncer de pell més conegut a nivell popular és el melanoma, que es manifesta com una taca asimètrica de vores irregulars, que presenta una coloració no homogènia i de diàmetre superior a 6 mm. El motiu pel qual s’han fet grans campanyes de difusió d’aquesta patologia és perquè constitueix la principal causa de mort per càncer de pell a Espanya. Té una incidència de 12,3 nous casos per 100.000 habitants a l’any, cosa que significa uns 5.700 nous casos cada any.

No obstant això, encara que el melanoma té gran importància per la seua gravetat, no és el càncer de pell més freqüent, el superen àmpliament altres càncers cutanis: carcinoma basocel·lular amb 253 casos per 100.000 habitants a l’any i epitelioma carcinoma escantós amb 38 nous casos cada 100.000 habitants a l’any.

A més, mereix citar-se la queratosi actínica: és una xicoteta zona de color rosa o grisenc de pell seca, escatosa, aspra al tacte (a vegades més palpable que visible). És un dels diagnòstics més freqüents en les consultes de dermatologia (més d’un de cada 4 pacients majors de 45 anys). Es tracta d’una lesió de fàcil tractament però que, si no s’aborda, amb el temps es pot fer maligne .

Els experts d’Unión de Mutuas destaquen que totes les anteriors patologies tenen com a principal factor de risc ambiental l’exposició solar: els raigs ultraviolats del sol indueixen de manera directa o indirecta alteracions en l’ADN i ARN de les cèl·lules de l’epidermis (queratinòcits). Per tant, els hàbits d’exposició solar iniciats fa ja bastants dècades i la pràctica cada vegada més freqüent d’esports i activitats recreatives a l’aire lliure aniran augmentant la seua incidència.

En conseqüència, la principal mesura preventiva consisteix a evitar les cremades solars: ús de gorres o barrets, protegir el cos amb samarreta, portar ulleres de sol, evitar exposició solar a les hores centrals del dia (12 – 17 h.) i ús de protectors solars amb factor de protecció alt (20 minutos abans de l’exposició, repetir cada 2 -3 hores i després de suar abundantment o banyar-se). És important ressaltar que l’ús continuat de cabines de *broceado (encara que siga raigs UVA) també pot induir les lesions de l’epidermis.

A més d’aquests consells, també és recomanable hidratar el cos bevent aigua amb freqüència i vigilar les marques en la pell de qualsevol lesió, piga, taca o piga que hagen canviat de color, grandària o forma i presenten una asimetria, vores irregulars, un diàmetre superior a sis mil·límetres o tinguen un tacte aspre, escatós, piquen o sagnen.