A Unió de Mútues ens adherim al Dia Internacional de la Dona, un dia reivindicatiu entorn de la igualtat i la protecció dels drets de les dones que al món laboral continuen plantejant diferents desafiaments.
Tot i que actualment podem parlar de xifres rècord d’afiliació femenina a la Seguretat Social, encara existeixen dificultats en el ple accés de les dones al mercat de treball. Segons l’Enquesta de Població Activa de 2019, el nombre de dones desocupades va estar superior al dels homes en tots els trams d’edat. A més, són elles qui sol·liciten major nombre d’excedències, reduccions de jornades i noves formes d’ocupació com el teletreball, fonamentalment, per ocupar-se de labors domèstiques i l’atenció familiar.
Indubtablement, les noves tecnologies de la informació i la comunicació i el teletreball, fomentan l’autonomia i l’autogestió del treball, de manera que eviten desplaçaments, temps morts i afavoreixen la conciliació laboral.
Però, alhora, són molts els interrogants que s’obren. Poden l’arribada d’aquestes noves tecnologies i aquesta nova modalitat laboral contribuir a perpetuar el doble rol de la dona com a treballadora i com a responsable de la llar? Engrandeixen la bretxa que separa a homes i dones en la qüestió de la conciliació? Com influeix la creença social que les dones usen el teletreball per conciliar i els homes per ser més productius?
Pot el teletreball, llavors, perjudicar la posició professional de les dones? Es disposa de més temps però també de més tasques? Com afecta la implantació de les noves tecnologies al pla psicosocial? Augmenten o disminueixen els sentiments de frustració i de culpa? S’evita o s’afavoreix l’aïllament? On és la frontera entre la vida laboral i la personal? Delimitar aquesta frontera i donar respostes a totes aquestes preguntes és un dels reptes d’avui, 8 de març de 2020, a les portes de l’anomenada quarta revolució industrial.
En l’estudi R-Evolució Industrial: Prevenció i reptes 4.0 s’aborden diverses qüestions per afrontar els reptes d’aquesta imparable transformació digital al món laboral i personal. D’entre totes elles, destaquen la necessitat d’implantar estratègies integrals de gestió del canvi, estratègies que contemplin Plans d’Igualtat, protocols de desconnexió digital, gestió de l’edat, formació adaptada, etc. Estratègies que garanteixin millores tant en la productivitat com en la seguretat però sempre des de l’acceptació de les persones, el respecte i la no discriminació basada en el gènere. Més informació en http://www.prlcuatropuntocero.es/