Notícies

26/03/2020

Dia Mundial de la Epilèpsia

Sabries com actuar davant una crisi epilèptica?

Unió de Mútues se suma al Dia Mundial de l’Epilèpsia, una campanya de conscienciació que sota el lema “Sabries actuar davant una crisi epilèptica?” té per objectiu, enguany, mostrar el desconeixement social que existeix sobre aquesta malaltia neurològica i donar a conèixer les principals pautes per poder ajudar a les persones en cas de sofrir una crisi epilèptica. Es tracta d’un trastorn que afecta més de 50 milions de persones al món, 6 milions delles a Europa i més de 400.000 a Espanya.

Segons els experts, la manca d’informació dificulta l’acceptació de l’epilèpsia, així com el bon control de la mateixa i la integració social dels pacients. És sorprenent què poc sabem d’ella, si tenim en compte que entre el 2 i el 5 per cent de la població al nostre país patirà, almenys, una crisi epilèptica al llarg de la seva vida i que cada any es diagnostiquen a Espanya 20.000 nous casos. Per això, com més aviat s’identifiqui i diagnostiqui, abans podrà tractar-se i prevenir-se.

Però, en què pensem quan sentim la paraula epilèpsia? La majoria de nosaltres visualitzem una persona amb una intensa crisi d’aparició sobtada i que provoca espasmes musculars i pèrdua de consciència. Pocs creuríem que la gran majoria de les crisis epilèptiques són subtils i són difícils de reconèixer. Les causes són molt diverses, fins i tot s’han relacionat més de 150 gens amb l’epilèpsia, però fins a la meitat de les persones que la pateixen es desconeix la causa subjacent.

L’epilèpsia és un trastorn neurològic crònic on grups de cèl·lules nervioses, o neurones, transmeten en un moment determinat els seus senyals duna manera anormal i causen l’atac o crisi epilèptica. Les neurones normalment generen senyals −impulsos elèctrics i químics− que actuen sobre altres neurones, glàndules i músculs per produir accions, pensaments i sentiments.

Durant una crisi, moltes neurones emeten senyals al mateix temps, fins a 500 vegades per segon, a una velocitat molt més ràpida que de normal. Aquest augment excessiu d’activitat elèctrica i química simultània causa moviments, sensacions, emocions i comportaments involuntaris. A més, l’alteració temporal de l’activitat neuronal normal pot causar fins i tot pèrdua de coneixement.

En les últimes dècades s’està treballant molt no sols en millorar els múltiples tractaments que existeixen, sinó en desenvolupar millors enfocaments per a la seva identificació i diagnòstic precoç i en aconseguir entendre millor l’epilèpsia. Les crisis epilèptiques es tracten amb medicaments i estils de vida saludables, però, en cas de no ser efectius, existeixen possibilitats quirúrgiques.

En l’epilèpsia, com en qualsevol altra patologia, la millor eina és la prevenció. Entre les diferents mesures, no cal oblidar: evitar traumatismes al cap mitjançant l’ús del casc (bicicleta, moto, patinets, esports que comportin algun risc de caigudes), lús del cinturó de seguretat al cotxe, i assegurar-nos també que els nens vagin ben subjectes a la seva cadireta. A més, amb la pandèmia del coronavirus, estem vivint moments d’estrès i tots sabem que massa estrès de vegades pot causar una convulsió, una crisi epilèptica.

Per tot això, és important que tots sapiguem com actuar davant una crisi epilèptica. En quina postura sha de col·locar al pacient? Se li ha de ficar alguna cosa a la boca? Sha de controlar el temps? A més de les respostes adequades, t’oferim unes senzilles pautes per atendre una persona que sofreixi una crisi epilèptica que podrien fins i tot salvar-li la vida. Fent costat a persones amb epilèpsia.