Notícies

31/10/2018

Els autònoms han de fer els seus tràmits per via electrònica des de l’1 d’octubre

Els treballadors autònoms tenen des de l’1 d’octubre l’obligació de dur a terme per via telemàtica tots els tràmits relacionats amb l’afiliació, la cotització i la recaptació de quotes. Això inclou la recepció, mitjançant compareixença a la seu electrònica de la Seguretat Social, de les notificacions i les comunicacions de la Tresoreria General de la Seguretat Social.

Així ho determina l’Ordre ministerial ESS/214/2018, d’1 de març de 2018, que va atorgar un termini de sis mesos (entre l’1 d’abril i l’1 d’octubre) perquè els treballadors per compte propi s’hi anessin adaptant.

La mesura afecta, a més dels treballadors autònoms, els treballadors del Sistema Especial de Treballadors Agraris (SETA) i els del grup I del Règim Especial de Treballadors del Mar. Fins a aquest moment, el 85 % de les gestions realitzades per autònoms ja es feien per mitjans electrònics.

Els autònoms poden fer efectiva aquesta obligació nova mitjançant el Sistema de Remissió Electrònica de dades (RED) (a través d’un autoritzat que actua en representació del autònom) i la Seu Electrònica de la Seguretat Social, on el treballador pot accedir a un catàleg ampli de serveis per dur a terme els seus tràmits.

Per fer servir la Seu Electrònica s’ha de disposar d’un sistema d’autenticació d’identitat, com ara el certificat electrònic admès per la Seguretat Social, que es pot gestionar a les oficines de la Seguretat Social, el DNI electrònic i el sistema Cl@ve.

En concret, els tràmits que han de fer els autònoms obligatòriament per via electrònica des de l’1 d’octubre són els següents: