Feliços somnis

El descans nocturn és fonamental per a recuperar el desgast físic i mental patit durant el dia.

El somni és un estat fisiològic, actiu, recurrent i reversible en què baixa el nivell de vigilància, estant disminuïda la percepció i la capacitat de resposta als estímuls ambientals.

El somni posseeix la seva pròpia regulació neurològica (consolidació de la memòria i funció de neurotransmissors); endocrina i metabòlica (regulació de la temperatura corporal i producció hormonal); immunològica i cardiorespiratòria, i, per això, necessita d’unes condicions ambientals i de postura que són inqüestionables. Una mala qualitat de la son es traduirà en conseqüències com alteracions de l’estat d’ànim, principalment irritabilitat, així com la incapacitat per concentrar-nos correctament i la disminució del rendiment laboral, entre d’altres.

La regulació del cicle de son-vigília

01 Ritmo CAT VAL

La sensació de son, així com el despertar després d’haver dormit, estan regulats de forma fisiològica pel que coneixem com ritmes circadians, fluctuacions autosostingudes amb un període d’aproximadament un dia. En els éssers humans, el sistema circadià està compost per molts rellotges individuals i controlats per l’anomenat marcapassos circadià mestre, situat en una regió de l’cervell anomenada hipotàlem.

El ritme circadià més evident en els éssers humans és el cicle son-vigília i està íntegrament modulat pel sistema nerviós central. Factors externs, com el cicle de llum / foscor, interactuen amb els rellotges interns al sincronitzar les seves diferents fases d’oscil·lació i poden alterar el cicle de la son.

Evitar l'insomni

Hi ha moltes formes d’insomni: trigar massa temps a dormir, despertar-se molt abans del moment de llevar-se, despertar-se moltes vegades a la nit o tenir la sensació que no s’ha dormit bé i no s’ha descansat.

Us recomanem a continuació, estratègies que ajuden a evitar l’aparició i perpetuació de l’insomni.

Mesures d'higiene de la son: aconseguir les condicions fisiològiques adequades.

Inclouen uns hàbits de conducta que afavoreixen tant l’inici com el manteniment de la son.

Hàbits durant el dia per a prevenir l’insomni

 • Evitar excitants com la cafeïna i begudes energètiques.
 • Evitar el consum d’alcohol.
 • Tenir rutines: mantenir el mateix horari cada dia per aixecar-se, anar a dormir, esmorzar, dinar i sopar, inclosos els caps de setmana.
 • Evitar les migdiades llargues: han de ser de màxim 15-20 minuts un cop al dia després de dinar.
 • Exercitar-se diàriament, evitant les darreres hores del dia per no anar a dormir amb les pulsacions elevades.
 • No deixar pel final del dia qüestions o decisions que puguin generar-nos preocupació, nerviosisme o ansietat.

Condicions ambientals que afavoreixen la son

 • Anar al llit només quan es tingui son.
 • Condicions de dormitori òptimes: silenci, foscor, temperatura agradable (20 ° C), prou ventilada, humitat relativa confortable.
 • Evitar fer servir el mòbil, la tauleta, l’ordinador, la televisió o la ràdio al llit.
 • Romandre al llit només el temps necessari per a dormir: no perllongar el temps d’estar estirat al llit per no haver descansat bé, per així evitar un nou episodi d’insomni la nit següent.
 • Utilitzar un matalàs ferm i uns coixins còmodes.

Què fer si no es pot dormir?

 • És millor no mirar el rellotge per no inquietar-se veient passar els minuts.
 • Si passat un temps aproximat de 15-20 minuts no s’ha aconseguit agafar la son, és preferible aixecar-se del llit i fer una activitat relaxant i poc estimulant, com ara llegir.
 • Evitar en aquests moments menjar, beure líquids en abundància i, per descomptat, no fumar ni beure alcohol o cafè.
 • No tornar al llit fins que es tingui son de nou.
 • Pot passar que, al tornar al llit, torni a passar el mateix. En aquest cas, es recomana aixecar-se de nou a continuar llegint.

Relaxació i mindfulness: aconseguir la desactivació fisiològica

Els exercicis de relaxació disminueixen el nostre estat d’activació, ens distancien de les nostres preocupacions per tant, aquests exercicis ens faciliten la transició de la vigília a la son.

Exercici d’Atenció plena a la respiració:

L’objectiu és enfocar tota l’atenció a la teva respiració i prendre consciència d’ella. Tanca els ulls, porta la teva mirada cap a dins, cap a la teva respiració. Respira amb l’abdomen i tracta d’inspirar pel nas i d’expirar per la boca. Centra’t en el so i el ritme de la respiració. És molt probable que la ment deambuli (no passa res!), No lluitarem amb la ment, no li donarem diàleg. Si això passa, simplement torna a centrar l’atenció en la respiració.

Desactivació cognitiva

Els pensaments i preocupacions són components fonamentals de l’insomni. Per aconseguir la desactivació cognitiva, podem recórrer a les següents tècniques:

 • La intenció paradoxal: romandre despert d’una manera passiva. Aquest exercici implica evitar qualsevol esforç per quedar-se adormit. Paradoxalment, preocupar-se per no poder dormir pot, en realitat, mantenir despert. Desfer-te d’aquesta preocupació, pot ajudar-te a relaxar-te i al fet que et resulti més senzill quedar-te adormit.
 • Observació del pensament: consisteix a adonar-nos i ser conscients dels nostres pensaments i deixar-los anar.

Tècnica de restricció de la son

Les persones que tenen insomni tendeixen a aixecar més tard o bé se’n van a dormir abans. Aquestes dues estratègies que es fan intuïtivament empitjoren l’insomni.

La tècnica de restricció de la son consisteix a limitar el temps, en reduir el temps que passes al llit cada nit, el que produeix la privació parcial de la son i augmenta el teu cansament la nit següent. Una vegada que aconsegueixes dormir millor, s’augmenta progressivament el temps que passes al llit.

Estiu i calor

A l’estiu, la temperatura ambiental s’eleva i, durant la nit, pot ser que estigui diversos graus per sobre del que es considera una temperatura òptima per a conciliar un son reparador. Es considera que la temperatura ideal per dormir està entre els 18 i els 22 ºC però, a l’estiu, vam superar amb escreix aquestes temperatures, la qual cosa ocasiona problemes de son, fins i tot en persones que mai han tingut dificultats per dormir; s’alteren les funcions tèrmiques de l’organisme i això fa que el nostre cervell mantingui una situació d’alerta durant la nit.

Material de suport

Vídeo

Descanso nocturno