Tens cura del planeta?

El medi ambient és molt important, entre d’altres coses perquè en som part. El clima, l’entorn geològic, la flora, la fauna, l’aigua o altres recursos naturals, les interaccions entre aquests aspectes … Tot això és el medi ambient.

A més de ser important el medi ambient perquè els éssers humans som part d’ell, també ho és ja que d’ell obtenim recursos bàsics per a viure: aigua, menjar, combustibles fòssils o diferents matèries primeres que serveixen per a fabricar productes indispensables en el nostre dia a dia.

Aquestes interaccions, sobretot en les que es troba el factor humà, estan deteriorant el medi ambient i, per tant, la capacitat de satisfer les necessitats de generacions futures. El mal ús o l’abús que exercim sobre el medi ambient i els seus recursos fan que el posem en perill i l’esgotem.

Principals problemes mediambientals

Contaminació atmosfèrica

L’augment en la producció i en el consum de combustibles fòssils, sobretot a partir de la Revolució Industrial al segle XVIII, han derivat en un augment en la presència a l’atmosfera de gasos perjudicials per a la salut, com, per exemple , el diòxid de carboni, l’òxid de sofre o òxids de nitrogen.

Escalfament global i canvi climàtic

Alguns dels gasos esmentats en el paràgraf anterior són gasos d’efecte hivernacle, que contribueixen a l’escalfament del planeta. Aquest escalfament progressiu fa que augmenti el nivell de la mar o que canviï el clima terrestre.

Desforestació

La desforestació és la pèrdua de la coberta vegetal de la superfície terrestre. És la causant de l’erosió dels sòls, de la desertificació, de l’extinció d’espècies i, al ser un dels principals focus d’absorció de carboni, també contribueix a l’escalfament global.

Augment de la presència de gasos d'efecte hivernacle

El consum energètic va en augment any a any. Això és preocupant, atès que la major part de l’energia consumida prové de la crema de combustibles fòssils, que és una de les principals fonts d’emissió de gasos d’efecte hivernacle.

Estrès hídric

Cada vegada és més gran l’evidència de la manca d’aigua per a satisfer les necessitats de la població mundial. Aquest fet ha originat una problemàtica ambiental, relativament nova, anomenada estrès hídric. Entenem per estrès hídric a la situació en la qual la demanda d’aigua és més gran que la quantitat disponible d’aquesta o la situació en què l’ús de l’aigua està restringit per la baixa qualitat d’aquesta. Les causes d’aquest problema són diverses, des de la contaminació de l’aigua al canvi en la freqüència i quantitat de pluja originada pel canvi climàtic.

Augment de generació de residus

L’augment de la població mundial i l’augment en els hàbits de consum ha propiciat un augment en la quantitat de residus presents a la natura. D’aquí que aparegui un nou terme per a definir aquesta situació: “escombralesa”. Aquesta “escombralesa” és especialment significativa en el cas dels residus de plàstic i la seva presència en els mars i oceans.

 

Vídeo basuraleza

Tens cura del planeta?

Tens cura del planeta?

1. Quan vas al supermercat, portes la teva pròpia bossa per a les compres?
a) Sí, porto la meva pròpia bossa, carro o cistell.
b) Tant me fa. De vegades sí i d’altres no.
c) Prefereixo bosses de plàstic, fins i tot pagant per elles.
2. Saps que les deixalles s'han de separar en paper, cartró, plàstic i vidre, i apliques les regles del reciclatge a casa teva?
a) Les conec i les aplico.
b) Reciclo de tant en tant.
c) Em sembla molt complicat i no ho faig.
3. Tens algun sistema d'estalvi o reutilització de l'aigua a casa teva?
a) Sí, per exemple, l'aigua que sobra dels cicles de la rentadora.
b) Per ara no, però intento no desaprofitar.
c) Això es pot fer?
4. Quan ets a casa tens el llum encès?
a) Només a les habitacions en què em trobo i només si no hi ha llum natural.
b) Només el llum a les habitacions en què em trobo i el del passadís, per si de cas.
c) Tinc encesos tots els llums de les habitacions en les que estic o a les que he estat. No acostumo a apagar el llum al sortir.
5. Quant de temps trigues a dutxar-te?
a) El normal, 5-10 minuts.
b) Uns 10 minuts, tot i que deixo córrer l'aigua 5 minuts abans d'entrar perquè estigui ben calent quan entri.
c) Sóc més de banyar-me.
6. Com acostumes a desplaçar-te?
a) En desplaçaments curts, camino o vaig en bici.
b) Transport públic.
c) Amb cotxe, sempre.
7. Com escalfes casa teva?
a) Intento que s'escalfi obrint les finestres quan hi ha sol i, si no puc, encenc la calefacció de forma moderada.
b) Faig servir la calefacció de novembre a maig, tot i que a temperatura moderada.
c) Tinc la calefacció encesa a totes hores per a poder anar amb poca roba per casa.
8. Cada quant canvies de mòbil?
a) Només quan es trenca i no puc solucionar-ho.
b) Intento que em durin tres anys.
c) Cada vegada que surt un nou model.

RESULTATS:

Majoria de respostes a: ets una persona compromesa amb la cura ambiental. Coneixes la problemàtica ambiental i poses de la teva part per a reconduir la situació.

Majoria de resposta b: encara que estàs preocupat pel medi ambient i intentes posar-hi remei, queda marge per a millorar el teu comportament ambiental.

Majoria de respostes c: Has de millorar i canviar els teus hàbits per a tenir cura del planeta. Encara que no ho sembli, les petites accions compten.