Notícies

08/06/2021

La mascareta, per ara, segueix amb ella

  • La mascareta protegeix, per via nasal, a les persones al·lèrgiques al pol·len, però s’incrementen les reaccions al·lèrgiques als ulls.
  • Amb la calor augmenta la suor i l’excés d’humitat i, també, la incidència d’afeccions oculars i lesions a la pell.

Malgrat que portem un any tapant-nos el nas i la boca, encara tenim mesos per davant per a tornar a la vella normalitat i poder albirar un escenari sense mascareta. Com a mínim, fins que no s’aconsegueixi la immunitat de grup, segons els epidemiòlegs, la mascareta continua sent obligatòria per ser un dels elements fonamentals per a protegir-nos de la transmissió del virus.

Davant la seguretat que ens proporciona i l’obligatorietat de continuar portant-la, l’especialista en Medicina del Treball d’Unió de Mútues, la Dra. Mariela Salazar, ha assenyalat la importància d’utilitzar-la correctament així com de seguir una sèrie de pautes higièniques, doncs amb l’arribada de la calor, augmenta la suor, l’excés d’humitat i, per tant, també, augmenten i s’agreugen les afeccions oculars i lesions a la pell.

La Dra. Salazar ha assenyalat que la pell no està feta per a portar una mascareta, i menys a la primavera. “Estem en l’estació de l’any on les patologies de la pell, com a acne o dermatitis, brollen o empitjoren i la mascareta no ajuda res, doncs incrementa la humitat i no deixa a la pell respirar”.

A més, en respirar amb la mascareta posada es crea un excés d’humitat que, junt amb la saliva retinguda, la suor i la fricció, provoca l’aparició de nous problemes i causa irritacions i rascades, fins i tot infeccions, als punts de la cara, nas, galtes i orelles on la mascareta toca la nostra pell.

També, quant als trastorns als ulls, l’aire expirat, humit i calent, que eix per la part superior de la mascareta arriba a la superfície ocular, modifica la seva ph i produeix sequedat ocular, picors, cremor, sensació de tindre sorra a l’ull i, fins i tot, aparició de mussols.

Menys rinitis però més conjuntivitis al·lèrgiques

Quant al nivell de pol·len que en aquesta primavera hi ha a l’ambient, la Dra. Salazar ha explicat que la mascareta està actuant com a barrera protectora, encara que només està reduint els símptomes de les rinitis, és a dir, les reaccions que afecten per via nasal, com esternut, secreció nasal i picor de nas. Per contra, “s’estan accentuant els símptomes conjuntivals als ulls, amb picor i llagrimeig, doncs és la zona de la cara que la mascareta no protegeix”.

Per a la metgessa d’Unió de Mútues és fonamental prevenir i mitigar aquests possibles trastorns i alteracions als ulls i a la pell. Amb aquest objectiu, Unió de Mútues ha elaborat dues infografies amb consells i recomanacions dirigides a les empreses.

Protecció per a la teva pell

Per prevenir possibles lesions i irritacions a la pell, és important no usar la mateixa mascareta més de quatre hores seguides i, en cas que estigui bruta o humida, hi ha que rebutjar-la i renovar-la per una nova.

Convé rentar-se la cara amb sabons apropiats abans i després de col·locar-se la mascareta, hidratar-se també la pell abans i després en els punts de pressió o frec, a més d’evitar l’ús de maquillatge i de cremes oclusives.

És recomanable emprar vaselina a les zones on es du la mascareta, pòmuls, pont del nas i orelles, per impedir o, en el seu cas, alleujar, possibles rascades. És necessari acudir al metge especialista en cas de problemes forts, irritacions, pruïja o èczemes. Cal anar amb compte amb l’ús de les cremes corticoides i usar-les sota prescripció mèdica.

Salut per als teus ulls

Els ulls són molt sensibles i delicats i precisen una humitat i una temperatura específiques per al seu normal funcionament. Per prevenir problemes oculars, el principal és ajustar la mascareta al màxim, que impedeixi fugides d’aire espirat i eviti la sequedat als ulls. Igualment convé parpellejar sovint per humidificar-los i usar solucions com llàgrimes artificials, especialment, quan sapiguem que farem un ús prolongat de la mascareta, com pot ser durant l’horari laboral.

És convenient realitzar una adequada higiene de les parpelles amb els ulls tancats i sabó de ph neutre, amb una gasa i aclarir amb aigua almenys una o dues vegades al dia. Així mateix, és recomanable utilitzar humidificadors ambientals per evitar la sequedat ambiental. També, si es treballa amb pantalles, cal realitzar pauses regularment tancant els ulls per un breu període de temps que faciliti la hidratació natural. En espais oberts, usar ulleres de sol que estiguin el més tancades possibles pels laterals.