Notícies

05/12/2019

L’INVASSAT i la indústria ceràmica, extractiva i de construcció aborden la prevenció de l’exposició a la sílice lliure

Analitzen l’estat de la legislació i coincideixen a redoblar la prevenció i la seguretat en totes les activitats en què la sílice cristal·lina estigui present.

Unió de Mútues ha acollit avui una jornada sobre la “Repercussió de la nova consideració legal de la sílice lliure”, organitzada per la Generalitat Valenciana amb la col·laboració de les principals associacions empresarials representatives del sector ceràmic, de l’activitat extractiva, i de la construcció i obres públiques.

L’acte s’ha celebrat a la seu d’Unió de Mútues, al Parc Tecnològic de Paterna, amb la participació de l’Associació Valenciana de Ceràmica, AVEC; l’Associació d’Empreses d’Àrids ARIVAL; i l’Associació Valenciana d’Empresaris de Maquinària, Construcció i Obres Públiques, AVEMCOP.

Juntament han participat en representació de la Generalitat Valenciana, l’Inspector de Treball de la Seguretat Social a València, Antonio Moreno, i el Cap de Servei d’Organitzacions Saludables de l’INVASSAT, Juan José Puchau.

La jornada ha tingut per objecte analitzar la transposició al dret espanyol de la directiva europea fixada per a gener de 2020, que considera la pols de la sílice respirable com a agent cancerigen, i que marca el valor límit d’exposició ambiental; així com les mesures específiques de protecció que han d’adoptar els treballadors i les empreses en què hi ha exposició a aquest agent.

A més, l’INVASSAT i les patronals han abordat les repercussions que té per a les empreses la inclusió en 2018, de la pols de la sílice cristal·lina com a agent cancerigen en el Quadre de Malalties Professionals; i la consegüent adopció i implementació de noves mesures preventives tant de caràcter tècnic com de vigilància de la salut dels treballadors.

En les seves intervencions, les entitats empresarials, AVEC, ARIVAL i AVEMCOP, han mostrat la seva disposició a seguir treballant amb l’Administració i la Mútua. En aquest sentit, han reconegut la conscienciació i la sensibilització desenvolupada sobre els ambients laborals on es pot inhalar sílice, i el compromís de seguir augmentant el nivell de protecció de la salut i seguretat dels treballadors, amb la reducció al màxim dels riscos derivats de les exposicions a aquest agent, i gràcies a la prevenció del risc de malaltia professional.

Per la seva banda, l’inspector de Treball, Antonio Moreno, ha indicat els punts en què es fixaran els inspectors quan visitin les empreses a partir de gener, i s’ha referit a la coordinació d’activitats empresarials com una exigència legal que els empresaris han de complir.

Moreno ha subratllat la responsabilitat que tenen els empresaris d’establir procediments de treball segurs que permetin “la coordinació, la vigilància i el control del risc per exposició a la sílice lliure dels treballadors que prestin el seu servei a través d’empreses subcontractistes o com a treballadors autònoms”.

Així mateix, ha remarcat que l’empresari principal ha d’exigir, dins les seves instal·lacions, el màxim rigor preventiu a les empreses contractades per al transport de mercaderies que poden contenir o generar sílice cristal·lina, independentment que duguin a terme intervencions de llarga o curta durada.